Lähiminevikus oli vahistatud Briti-Eesti ühisspioon Venemaa välisluureteenistuse agent, enne seda aga KGB kaadriohvitser, ütles laupäeva õhtul Vene telekanali ORT poliitikakommentaator Sergei Dorenko.

Nõukogude ajal oli välisluureteenistus KGB struktuur, kuid julgeolekukomitees 1990. aastatel toimunud ümberkorralduste tulemusel sai sellest eraldi luuretalitus, mida juhtis Venemaa endine peaminister Jevgeni Primakov.

Dorenko rääkis oma saates, et kinnipeetud spioon tundis hästi välismaal töötavate Vene luurajate võrku ning jõudis suure osa sellest infost edastada ka Briti luureteenistusele MI-6. Dorenko sõnul oli just Tallinn see linn, kus spioon Briti luurele oma teavet edastas.

Dorenko nimetas Eesti-Briti agendi kinnivõtmist Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) suureks saavutuseks ja Venemaa välisluureteenistuse läbikukkumiseks.

Operatsioonis osalenud FSB töötaja sõnul peeti spioon kinni Moskvas Leningradi vaksalis mõni minut enne Moskva-Tallinna rongi väljumist. Operatiivtöötaja sõnul toibus agent šokist alles Lefortovo vanglasse jõudes.

Vene luuretalitus teatas reedel esimesed üksikasjad eelmisel nädalal Venemaal kinnivõetud Briti-Eesti spiooni kohta ja väitis, et tema värbajaks oli Suurbritannia Tallinna-saatkonna endine töötaja Pablo Miller, MI-6 teenistuses olev Suurbritannia luure resident Baltimaades.

Suurbritannia ja Eesti luure heaks töötanud Venemaa kodaniku värbas Miller eelmisel aastal Eestis, teatas Itar-Tass viitega FSB-le. Spiooni värbamise ajal oli Miller Tallinnas asuva Inglise saatkonna esimene sekretär.

FSB teatel käis Briti spioon tihti Tallinnas, kus ta kohtus teiste Briti luurajatega, kes aitasid Eesti salateenistuste abiga olulist teavet Inglismaale saata.

Itar-Tass kirjutas reedel, et tabatud spioon kohtus Tallinnas muuhulgas ka kaitsepolitsei peadirektori Jüri Pihli ja kaitsepolitsei töötaja Zoja Tindiga.

Vene võimud esitasid tabatud spioonile süüdistuse riigireetmises.

"Moskva elanik, kes lähiminevikus oli kõrgem vastuluureohvitser, tegi 1999. aastal mitu ärireisi Eestisse," seisab FSB avalike suhete osakonna avalduses.

"Sel ajal värbas ta Pablo Miller, Briti luurejuht Tallinnas, kes tegutses Suurbritannia Tallinna-saatkonna esimese sekretäri ameti varjus."

Briti saatkond Tallinnas keeldus asja kommenteerimast.

"Standardvastus sellistele küsimustele on "no comment". Me ei kommenteeri seda lugu," ütles saatkonna asjur Brian Money telefoni teel.

Väidetavalt edastas seni nimetuks jäänud agent infot 26. märtsi Vene presidendivalimiste ning juhtivate Vene poliitikute kohta, samuti Vene spioonidest Briti eriteenistustes ja poliitilistes organisatsioonides, USA-s ning NATO-s.

Ajaleht The Times kirjutas eelmisel nädalal, et Eesti on Suurbritannia soosituim spionaažipartner Balti riikides, kuna Eesti on kolmest Balti riigist kõige lähemal suurele Venemaa linnale, pakub soodsat põgenemisteed Soome kaudu Läände ning on pärast taasiseseisvumist ajanud Vene-vastast poliitikat.

Ajaleht viitas ka FSB andmetele, et Eesti vastuluure on saanud oma Briti kolleegidelt tehnilist varustust.

Vene ajakirjanduse teatel sai Briti ja Eesti eriteenistuste heaks töötanud Vene kodaniku kinnipidamine osaliselt võimalikuks mullu avalikustatud Briti välisluurajate nimekirja, niinimetatud Tomlinsoni nimekirja tõttu.

Briti luure MI-6 endine töötaja Richard Tomlinson avaldas mullu nimekirja Briti luure välisagentidest, mille alusel jõuti ka Eesti ja Inglise luure heaks töötanud Vene kodanikuni.

Tomlinsoni informatsioon paljastab Briti eriteenistuste operatsioonide mehhanismi paljudes riikides ning osutab välismaal tegutsevale agentuurvõrgule. Selle nimekirja esimeseks ohvriks saigi Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) tabatud Venemaa kodanik, kirjutas ajaleht Izvestija.

Spiooni väidetavalt värvanud Briti diplomaadi Pablo Milleri nime selles nimekirjas ei ole.

Eesti kaitsepolitsei ja valitsus on seni keeldunud väidetava spiooni tabamist kommenteerimast.

FSB teatas 15. märtsil, et arreteeris Venemaal Tallinnas värvatud Vene kodaniku, keda kahtlustatakse Suurbritannia kasuks spioneerimises.

Briti luure töötas selle inimesega Tallinnas koos Eesti eriteenistuste otsese osalusega, kinnitas FSB abiprogrammide osakonna juhataja Aleksander Ždanovitš.

Kinnivõetud isikut hoitakse Moskvas Lefortovo vanglas.

Eesti riigikantselei koordinatsioonibüroo peadirektor Eerik-Niiles Kross on BNS-ile öelnud, et ei tea Eestiga seotud spiooni tabamisest midagi. Briti saatkond Tallinnas on igasugustest kommentaaridest hoidunud.

Briti välisministeeriumi pressiesindaja Londonis ei soovinud juhtunut kommenteerida, vaid teatas: "Meie reaktsioon mis tahes sellelaadsele süüdistusele või luureküsimustega seonduvale on see, et me ei kommenteeri seda kunagi."

Venemaal on juba vangis üks väidetav Briti spioon Platon Obuhhov. Mees vahistati 1996. aastal, kui ta olevat Vene välisministeeriumis töötades edastanud saladusi Briti agentidele. Tema kohtuprotsessi on korduvalt edasi lükatud.

Möödunud aastal saatis Moskva välja Ameerika Ühendriikide diplomaadi Cherie Legerknighti, kelle FSB olevat teolt tabanud. Hiljutises Vene-Poola spioonitülis saatis kumbki pool välja üheksa vastaspoole diplomaati.