"Nii parem- kui vasakpopulistlikud parteid on olnud suurparteidest palju edukamad sotsiaalmeedias toetajaid kaasates," märkis Bartlett tänasel XVII Avatud Ühiskonna Foorumi avasessioonil.

Bartletti sõnul näitas üks hiljutine uuring 2011. aasta lõpust, et natsionalistlikel populistlike parteide lehekülgedel oli sotsiaalvõrgustikus Facebook kolm kuni neli korda rohkem toetajaid kui ametlikke liikmeid.

"Suurparteidel oli see suhe vastupidine. Miks see on oluline? Sest sotsiaalmeediat kasutavad ennekõike noored inimesed," selgitas ta.

Et populistlikud liikumised on olnud nn tavaparteidest märgatavalt edukamad toetajate kaasamisel just nimelt interneti vahendusel, on ka mõistetav, miks Lääne-Euroopas toetab uusäärmuslikke parteisid pigem paremini haritud nooremapoolsed ning mitte traditsioonilised vähese haridusega ja oma töökoha pärast kartvad inimesed.

Seetõttu on ekstremismiuurija kinnitusel elulise tähtsusega noorte inimeste meediatarbimise mõistmine ja seda juba noores eas.

"Juba kooliõpetajad peavad teadma, mismoodi toimetatakse Wikipedia artikleid, kuidas toimib YouTube," selgitas Bartlett. "Õpetajate jaoks on see teema harjumatu ja ebamugav, kuid noori inimesi tuleb varustada oskustega selleks, et olla tulevikus kodanikud."

Populism elab sümbioosis demokraatiaga

Mõjuka Briti mõttekoja Counterpoint juht Catherine Fiesch lisas täienduseks Bartlettile, et populism elab sümbioosis demokraatiaga. "Kas demokraatial on populismi tarvis? Ei!" märkis Fiesch. "Aga kas demokraatiaga koos kasvab ka parasiit? Jah ning mida suurem on demokraatiapuu, seda suurema varju oht ka tekib."

Fieschi hinnangul on mitmel pool Euroopas viimastel aastatel pead tõstnud populismiilmingute suurimaks vaenlaseks pluralism ehk mitmekesisus.

"Vaid pluralistlikus ühiskonnas koos ühiskonnaliikmete nõudmiste paljususega hakkavad parasiidid oma olemasolu pärast muretsema," kõneles ta.

Populism on fookuses täna Tallinnas toimuval Avatud Eesti Fondi XVII Avatud Ühiskonna Foorumil. Päevapikkusel Foorumil arutletakse, kas ja kuidas populism on kujundamas kaasaegse Euroopa väärtushinnanguid ja hoiakuid ning milline on kõikjal Euroopas pead tõstnud populismi tegelik ulatus ja mõju.