„Kriisiolukord loob kiusatuse otsida patuoinaid etniliste ja kultuuriliste vähemuste seast, mis omakorda toidab nende radikaliseerumist. Võõraviha nõiaringist väljumine on Euroopale tõsine katsumus,“ sõnas Avatud Eesti Fondi korraldatud konverentsil Oxfordi Ülikooli Euroopa õpingute professor Timothy Garton Ash.

Teisalt mõistis Garton Ash karmilt hukka Euroopa Liidu viimase aja katsed keelustada Euroopas holokausti ja genotsiidi eitamine. “See on väga ohtlik samm vales suunas. Kui me soovime vabalt kritiseerida islamimaailma dogmasid, siis ei saa meil olla tabuteemasid Euroopas,” rõhutas ta.

Ka aruteluringis osalenud ajakirjanik Ahto Lobjakas, politoloog Iivi Anna Masso ja Läti avaliku poliitika keskuse PROVIDUS juhataja Vita Anda Terauda leidsid, et ühiskonna avatuse esimeseks lakmuspaberiks on sõnavabadus.

Euroopa demokraatlikkuse võtmeküsimusena näeb Garton Ash demokraatiat liikmesriikides.

“Euroopa Liidu põhiküsimusi otsustavad liikmesmaad. Kui me ei ole rahul ELi demokraatia tasemega, siis peaksime esmalt vaatama, kui demokraatlikud ja suhtlemisaltid on meie valitsused,” ütles Garton Ash ja lisas naljatades: “Euroopa Liit tervikuna ei ole tõepoolest kuigi demokraatlik. Kui EL sooviks liituda iseendaga, öeldaks talle ei.”

Eesti ja maailma tippmõtlejaid ja arvamusliidreid kokku toov avatud ühiskonna foorum toimus tänavu 14. korda. Eelmistel aastatel on arutlusteemade seas olnud muuhulgas Euroopa Liidu ja Venemaa suhted, sotsiaalne kapital, globaliseerumine ja kodanikuühiskond.

XIV Avatud Ühiskonna Foorumi kokkuvõte on kättesaadav veebilehel www.oef.org.ee/forum2009.