Reinsalu rõhutas tänasel pressikonverentsil, et endiselt on põhimõte vältida igasugust reisimist, aga eriti tuleks edasi lükata reisimine Ühendkuningriigi ja Eesti vahet. Aasta lõpuni on peatatud otselennud Suurbritanniast Eestisse.

Välisminister ütles, et see aitab kaitsta rahvatervist vältides suuremat nakatumist niigi keerulises olukorras, mis Eestis praegu koroonaviiruse leviku hoogustumise tõttu on tekkinud. Samuti võivad liikumisvõimalused, mis täna kehtivad, kiirelt muutuda ja piirangud rangemaks minna. See tähendab, et inimestel ei pruugi järsku olla enam võimalik kodumaale naasta.

Reinsalu sõnul on Suurbritannias umbes 40 inimest, kes on endast välisministeeriumile teada andnud. Need on suures osas seal õppivad või töötavad inimesed, kes soovivad pühadeks koju naasta, aga kellel on see nüüd raskendatud, nentis välisminister. Ta sõnas, et erilendude osas pole veel otsuseid langetatud.

Kuigi valitsus otsustas juba varem piirata otselende Suurbritanniast Eestisse, startis täna varahommikul Londoni Stanstedi lennuväljalt Ryanairi lennuk Tallinna poole.

Välisminister ütles seda kommenteerides, et juhiseid ei jõudnud õigel ajal lennufirmani ja kui lennuk oli juba õhus, tehti inimlik otsus lasta sel Tallinnas maanduda. Kõiki saabujaid testiti ja nende osas rakendatakse teisi ohutusmeetmeid. Reinsalu kordas, et juriidiline otsus lennud peatada on tehtud ja saab loota, et selliseid juhuseid nagu täna, rohkem ette ei tule.

Nii Reinsalu kui ka välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektor rõhutasid, et välismaal viibides või sinna minnes tuleks sellest välisministeeriumile teada anda, et oleks ülevaade, kes kaugel viibivad ja millised on võimalikud probleemid. Tasub aegsasti välja uurida võimalused koju naasmiseks, mille kohta saab infot kas reisikorraldajalt või välisministeeriumist. Igasugust reisimist tuleks praegu vältida.

Loe blogist, millest pressikonverentsil veel räägiti: