Tänasel valitsuse pressikonverentsil tuli nii peaministril, sotsiaalminister Tanel Kiigel, justiitsminister Raivo Aegil kui ka maaeluminister Arvo Alleril kommenteerida haridus- ja teadusminister Mailis Repsi kaasust.

Sel nädalal avaldas Õhtuleht, et Reps on regulaarselt sassi ajanud era- ja avalikud asjad, kasutades ametiautot ja autojuhti isiklikuks tarbeks ning tehes oma lapse valvamise ministeeriumi ühe töötaja ülesandeks. Samuti ilmnes, et Repsi eraasjade n-ö salanõunikuks – ministeeriumi avalikult veebilehelt tema nime ei leia – on 3500-eurose kuupalgaga võetud ministri lapsepõlvesõbranna.

Ratas ütles pressikonverentsil, et Repsi kaasuse valguses on oluline ametiautode kasutamise kord üle vaadata, et see oleks nii ministritele kui ka avalikkusele läbipaistev ja arusaadav. Ametiautode kasutamise reegleid analüüsib riigisekretär.

Ratas kinnitas, et kuigi ta on Repsi kaitsnud, siis tuleb viimasel oma käitumist muuta. Ka mina pean muutma, see on küsimus ja väljakutse (laste kooli- ja lasteaeda viimine ametiautoga - toim) ka mulle, lisas ta.

Justiitsminister Raivo Aeg nentis, et minister peab arvestama, et on avaliku elu tegelane ja peab seetõttu iga oma sammu jälgima. Mis puudutab laste transportimist hommikul tööle minnes ja õhtul sealt tulles, siis ei maksa ka päris hulluks minna, sõnas Aeg. Tema arvates tuleks arvestada inimlikke aspekte ja tema selle eest Repsi hukka ei mõista. Mis puudutab ametiauto kasutamist puhkuse ajal, siis selle kohta ta ütles, et poleks ise seda teinud.

Aller vastas EKRE nimel, et kui midagi on Repsile öelda, siis arutatakse see koalitsiooni sees läbi. Ta ütles, et tuleb ära oodata riigisekretäri kokkuvõte ja siis tullakse selle küsimusega uuesti laua taha.

Ministritelt küsiti pressikonverentsil otse ka seda, kas nende hinnangul võib olla korruptiivne see, et Reps on palganud omale nõunikuks lapsepõlvesõbranna, kelle nimi ega töökoht ei ole avalikustatud ministeeriumi kodulehel.

Ratas vastas, et ei saa selles osas mingit hinnangut anda, sest ei käi iga ministri ukse taga ega vaata, millega tema nõunikud tegelevad. Kiik lisas, et uudiste pealkirjade järgi ei saa otsustada, kas tegu on korruptsiooniga või mitte, vaid see tuleb päriselt välja selgitada.

Loe blogist, millest tänasel valitsuse pressikonverentsil veel juttu oli: