Toomas Hendrik Ilvese tugevaks küljeks on peetud tema välispoliitilist haaret ning kompetentsi. Vikerraadio saates "Reporteritund" usutleti presidenti tema ametiaja viimases suures välispoliitilises intervjuus.

Lähis-Ida probleemidest rääkides ütles Ilves, et pärast Afganistani ja Iraagi ründamist ei taha ükski valitsus Süüriasse vägesid saatma hakata, kuna riikide rahvas ei soovi seda. "Praegu on see meelsus selline, et ükski valitsus ei julge saata suuri üksusi Süüriasse."

Presidendi sõnul on vaekausil, kas Lähis-Idast tulenev oht mõjutab meie julgeolekut otseselt või see ei ole nii suur, et hakata ohverdama oma inimesi.

Ilves: ma ei saa aru, miks põhjanaabrid eelistavad NATO-le kahepoolseid lepinguid USAga

Ilvese sõnul on väga raske ennustada, kas Soome ja Rootsi võiksid kümne aasta pärast NATO liikmed olla. "Vähemalt on uus areng, et nad üritavad kahepoolseid lepinguid teha USAga, mis on parem kui mitte midagi. Kuigi ma ei saa tegelikult sellest loogikast aru. Venemaa pahameel NATO osas ei tulene sellest, et NATO iseenesest oleks suur oht, vaid et USA roll on selles nii suur. Ma ei ole kindel, kas on poliitiliselt geniaalne sõlmida kahepoolseid lepinguid USAga, kes Venemaa silmis on kogu see kurja juur," leidis Ilves.

Samas märkis Ilves, et Eesti on vältinud õpetussõnade jagamisest, kuna teema on tundlik. "Me ei ole õpetanud ja oleme olnud väga ettevaatlikud. Kui mina olen rääkinud NATOst erinevates kõnedes Soomes ja Rootsis, ei ole keegi kunagi suutnud leida ühtegi soovitust astuda NATOsse. Olen olnud sedavõrd ettevaatlik olnud, kuna ollakse nii tundlikud selles küsimuses."

Küsimusele, et Ilvese väljaütlemine, et NATO uks võib jääda Soomele ja Rootsile kinniseks, kui olukord on juba väga tõsine, on tekitanud Soomes väga elavat vastukaja, uuris Ilves vastuseks, kas tema öeldus on midagi valet?

"See algas sellest, et kas meie saaksime NATOsse praegu, kui me ei oleks saanud [2004. aastal - toim]? Ma usun, et enamus inimesi NATOs ütleb, et ei oleks. Öeldakse, et praegu on olukord nii tundlik. See ei käi ainult nende kohta, see on mis tahes riigi kohta, kes tahaks praegu tulla NATOsse," selgitas Ilves.

Loe kõiki Toomas Hendrik Ilvese välispoliitilisi seisukohti blogist!

Presidendivalimiste riigikogu esimene voor toimub 29. augustil.