Kaljulaid rõhutas mitut puhku., et üldiselt läheb Eestil hästi, seda nii majanduses kui ka näiteks lõppema hakkava EL-i eesistumise mõttes.

„Meie majandusel läheb väga hästi, meil läheb hästi ka Eesti tuntuse kasvatamisega,“ loetles Kaljulaid. Juba usutluse alguses iseloomustas riigipea, kuivõrd võimas on Eesti e-riigi kuvand maailmas – sellest teavad praktiliselt kõik, isegi USA president Donald Trump.

Kaljulaid meenutas oma kohtumist Trumpiga, kus too oli Eesti riigipea kohe ära tundnud. USA president oli tema poole pöördunud: „siin on tütarlaps Eestist" ning maininud e-riiki.

Tukkunud Merkel tahtis kõnet pärast

Viimased pool aastat läks Eesti valitsuse ja ametnike paljuski Euroopa Liidu eesistumise kohuste täitmisele. Presidendi hinnangul läks Eesti eesistumine hästi.

Ta meenutas lõbusat seika, kui Tallinnas toimunud EL-i digitippkohtumise ajal jäi Saksamaa kantsler Angela Merkel kaamerate ees Kaljulaidi kõnet kuulates magama. Pärast oli aga Saksamaa delegatsioon pöördunud Kaljulaidi meeskonna poole, et saada tema kõne tekst. Paraku oli president kõnelenud peast, sest ere päike oli teinud võimatuks telepromteri kasutamise, mistõttu tuli kõne Merkeli meeskonna jaoks tagantjärgi uuesti kirja panna.

Läti viinaralli on paratamatu

Anu Välba uuris presidendilt ka valitsuse palju kritiseeritud maksumuudatuste ja –poliitika kohta. Selles osas jäi Kaljulaid vankumatult valitsuse poolele. Ta ütles selgelt, et pooldab tulumaksuvaba miinimumi tõusu. Samuti pidas ta heaks muutuseks seda, et pensionäride pealt hakatakse ravikindlustuse osa sotsiaalmaksust maksma.
Kersti Kaljulaid

Mis puutub alkoholi aktsiisi tõusu ja sellest tekkinud viinarallit Lätisse, siis jäi president ka ses osas stoiliseks. Ta meenutas oma eelmist elu Luksemburgis, kust ümberkaudsete riikide kodanikud käivad kütust ostmas. "Kui meil kord on inimeste vaba liikumine ja eurotsoon, on see normaalne," sõnas president. "

"Valitsusel on õigus teha neid muudatusi ja valija annab hinnangu 2019," resümeeris riigipea selle teema.

Pannkoogid Luksemburgi moodi

Intervjuu lõpus peatuti ka pisut presidendi perel. Kaljulaid rääkis, et tema abikaasa ja laste hoidumine avalikkuse eest on teadlik valik ja lubab tema perel elada nii normaalset elu kui võimalik.

Kuid riigipea avas siiski natuke oma koduste traditsioonide maailma. Nii seletas ta, et kui on pühapäeva hommikuti Eestis ja kodus, välistab ta perele pannkooke. Huvitava seigana tõi ta välja, et nende retsept pärineb tal samuti eelmisest elukohast ehk Luksemburgist, kus ta seda kord jahupaki pealt märkas.