Kuna koroonaviiruse levik Eestis hoogustub ning rangete piirangute all vaevlevad regioonid ja sektorid on hädas, rääkis Ratas kujunenud olukorrast.

Fookus oli täna avalikustatud vaktsineerimiskaval, mille järgi loodetakse vaktsineerimist alustada juba jaanuaris. Eesmärk on esmajoones kaitsta rohkem ohus olevaid eesliinitöötajaid ja riskirühmi. Ratase sõnul on tulevikus plaanis võimaldada tasuta vaktsiini kõigile, kes seda soovivad.

Vaktsiinid tuuakse terviseameti lattu ja selle eest, kuidas need sinna jõuavad, vastutab vaktsiinitootja. Eesti piires korraldatakse transport koostöös erasektoriga. Esmased vaktsineerimiskohad on haiglad, perearstikeskused, hooldekodud ja töökohad.

Ratas nentis, et palju on alles lahtine, kuivõrd ühelgi vaktsiinikandidaadil ei ole veel müügiluba. Peaministri sõnul võiks esimene müügiluba saabuda juba enne jõulupühi, aga kas see ka nii läheb, selgub lähipäevil.

Mis saab idavirulastest?

Teise olulise teemana arutati täna riigikogus idavirulaste toetusi. Ratas ütles, et valitsuskabinet jõudis täna põhimõttelise kokkuleppeni toetada Ida-Virumaa elanikke. Toetusteks on ette nähtud 2 miljonit eurot ja neid saavaid ettevõtteid on 240.

Ettevõtluse toetus sisaldab Ratase sõnul palgatoetust, samuti leiti võimalus kompenseerida huvihariduse andjate kulu ka mujal Eestis. Abiks tulevad ka erisugused töötukassa meetmed, nagu nõustamine, ettevõtluse alustamise toetused, ümber- ja täiendusõpe jt.

Vaata otseblogist, millest kõneles Ratas oma poliitilises avalduses ja mida küsisid selle kohta riigikogulased.