Apteegireformi peatamise eelnõu tagasi lükkamise otsuse pani hääletusele Riina Sikkut opositsioonist. Selle poolt hääletasid mõneti üllatuslikult ka seitse keskerakondlast. Eelnõu lasid põhja keskerakondlased Andrei Korobeinik, Kalev Kallo, Siret Kotka-Repinski, Oudekki Loone, Erki Savisaar, Tarmo Tamm ja Marika Tuus-Laul.

Apteegireformi eelnõu tõrjumises osalenud Andrei Korobeinik ütles Delfile, et hääletas vastu, kuna ei saanud saalis piisavalt vastuseid. Ettekandja ise ka ei teadnud vastuseid kõigile küsimustele, nentis ta.

Korobeinik oleks enda kinnitusel valmis reformi toetama, aga mitte selles sõnastuses, mis täna hääletusele pandi. Sama kinnitas ka Marika Tuus-Laul.
"See oli ammune põhimõte, et selliselt ei saa seda eelnõud menetleda isegi. Sinna ei saanud õieti parandusettepanekuid teha, see oli niivõrd ühepoolne ja hulgikette toetav," ütles Marika Tuus-Laul Delfile.

"Keskerakonna põhimõte on, et hulgi- ja jaemüük lahutada. See on olnud Siiri Oviirist peale vähemalt, aastakümneid."

"See väike rühm, kes selle ette valmistas, oli selleks otstarbeks kokku pandud ja see punkt polnud isegi mitte koalitsioonileppes," lisas ta ning täpsustas, et keskfraktsiooni saadikutel oli selles küsimuses vaba voli hääletada.

Samas leiab Tuus-Laul, et apteegirutul on vaja muudatusi teha selleks, et proviisorid saaksid omandada apteegi, ma mitmekesi. "Praegu on nii, et üks pool ja ei müü ja teine ei saa osta."

Tuus-Laulu sõnul on vaja enne kevadet siiski tarvis apteegiturul valitsevat olukorda muuta.

Helme umbusaldamine kukkus läbi, Isamaa jättis hääletamata

Helme umbusaldamise poolt hääletas varem 44 saadikut, vastu 42 saadikut, kuid umbusaldamiseks oleks vaja läinud riigikogu häälteenamust ehk 51 häält.

Hääletamata jättis 13 saadikut, istungilt puudus kaks riigikogu liiget.

Helme umbusaldamise poolt hääletasid avalduse esitanud Reformierakonna ja peaaegu kõik Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni saadikud, SDE liige, kuid fraktsioonitu Raimond Kaljulaid ja Isamaa fraktsiooni kuuluv Viktoria Ladõnskaja-Kubits. Opositsioonisaadikutest jättis hääletamata sotside fraktsiooni liige Jaak Juske.

Hääletamata jätsid ka koalitsiooni kuuluvad Isamaa saadikud Heiki Hepner, Siim Kiisler, Aivar Kokk, Tarmo Kruusimäe, Mihhail Lotman, Andres Metsoja, Üllar Saaremäe, Helir-Valdor Seeder, Sven Sester, Priit Sibul ja Raivo Tamm. Seega sisuliselt kogu Isamaa fraktsioon (12 saadikust 11) ei hääletanud ehk loobus Helme toetamisest, aga polnud ka tema vastu. Siiski näitab see teatavat hoiakut ja rahulolematust Helmega.

Samuti jättis koalitsiooni poolt hääletamata ka Keskerakonna fraktsiooni liige Oudekki Loone.

Helme umbusaldamiselt puudusid Valdo Randpere (RE) ja Martin Repinski (KE).

Umbusaldusavaldusele andsid oma allkirja kokku 46 riigikogu liiget, sh sotside fraktsiooni ja Reformierakonna fraktsiooni liikmed ning lisaks SDE-sse kuuluv fraktsioonitu saadik Raimond Kaljulaid ja Isamaa fraktsiooni kuuluv Viktoria Ladõnskaja-Kubits.

Sibul: jätsime hääletamata, kuna ei nõustu Helme kommentaaridega

"Isamaa fraktsioon jättis siseminister Mart Helme umbusaldushääletusel hääletamata, sest me ei nõustunud tema ebaõnnestunud kommentaaridega Soome peaministri suunal," ütles Isamaa fraktsiooni juht Priit Sibul Delfile.

Ta märkis, et fraktsioon ei toetanud umbusaldusavaldust, sest Isamaa soovib, et koalitsioon jätkaks tegevust.

"Siseminister on oma sõnavõtu pärast vabandanud. Isamaa prioriteediks on stabiiline riigijuhtimine, Eesti elu edendamine ning koalitsioonilepingus kokku lepitu ellu viimine," märkis Sibul.

Ta lisas, et koalitsioon koosneb kolmest võrdsest partnerist ning teineteise arvamustega arvestatakse. "Koostöö sujub ja suhted koalitsioonipartnerite vahel on head."

"Isamaa pooldab selget ja mõistlikku poliitilist kultuuri. küsimus ei ole ainult ühe inimese avalduses, vaid Eesti poliitilises kultuuris ja poliitikute väljaütlemistes laiemalt. Selle eest vastutavad nii opositsiooni kui koalitsioonierakondade poliitikud," lisas Sibul.

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles Delfile, et Helme umbusaldushääletusel jäeti hääletamata kahel põhjusel. "Ühelt poolt me leiame, et see valitsuskoalitsioon peaks kindlasti jätkama, koalitsioonileping on hea, mis võimaldab Eestit edasi arendada. On Eesti huvides, et praegune koalitsioon jätkub ja siin oleks võimalikult vähe ebastabiilsust. Seetõttu ei läinud me umbusaldusavaldusega kaasa," selgitas Seeder.

"Me ei olnud umbusalduse vastu, sest me andsime hinnangu sellele ebaõnnestunud Mart Helme esinemisele raadios, mis tõi kaasa pingeid ja siseriiklikku ebastabiilsust, mis ei olnud kuidagi mõistlik ega asja- ja ajakohane," põhjendas Seeder.

Ta lisas, et Isamaa teavitas koalitsioonipartnereid enne hääletust oma otsusest. "Mart Helme võttis meie otsuse teadmiseks. Pärast hääletust olen temaga rääkinud ja niisugune on praegu fraktsioonide seis ning kõik kolm osapoolt on valmis valitsuskoalitsioonis jätkama," märkis Seeder.

Kallas: siseminister on kahjustanud Eesti-Soome suhteid

"Avaldame umbusaldust Eesti Vabariigi siseminister Mart Helmele seoses Soome peaministri Sanna Marini vastase isiklikuga rünnakuga. Siseminister on oma sõnakastusega kahjustanud Eesti-Soome suhteid, Eesti riigi mainet, alavääristanud naisi ja erineva sotsiaalse taustaga inimesi. Mart Helme käitumine näitab ühemõtteliselt, et ta ei sobi kandma valitsusliikme vastutust," ütles opositsiooni juhtpartei Reformierakonna esimees Kaja Kallas umbusaldusavaldust riigikogule üle andes.

"Isegi kui väga tahaks, ei saa kuuldut kuidagi võtta tunnustusena Soome riigile, tema valitsusele ega peaministrile. Seda käsitlevad solvanguna Soome peaminister ise, Soome poliitikud, ajakirjandus ja lihtinimesed ja esialgu nägi selles solvangut isegi Eesti valitsuse juht Jüri Ratas," ütles Kallas umbusaldusavalduse hääletamise eel peetud kõnes.

Helme: müüjatüdrukust on saanud peaminister

Üleeilses raadiosaates "Räägime asjast" kritiseeris siseminister Helme teravalt Soome uut peaministrit Sanna Marinit ning viitas, et punased tahavad üldse Soome riiki likvideerida. Helme tuletas saates meelde Vladimir Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister. "Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ning harimatust inimesest on saanud valitsuse liige," teatas ta.