Riigivisiidi kavas on veel kohtumised riigikogu esimehe Eiki Nestori ja peaminister Jüri Ratasega. Eesti ja Leedu president avavad homme internetiteemalise konverentsi EuroDIG 2017.

Eesti ja Leedu riigipead arutasid regionaalset koostööd. “Leedu on Eestile geograafiliselt lähedane naaber, oluline liitlane ja partner. Meil on tihe koostöö Euroopa Liidus, NATO-s, ÜRO-s ning paljudes teistes rahvusvahelistes organisatsioonides,” ütles president Kersti Kaljulaid pärast kohtumist Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga.

Riigipead arutasid kohtumisel Eesti ja Leedu majandussuhteid ning regionaalset koostööd, sealhulgas Põhjamaadega. “Majandussuhted Eesti ja Leedu vahel on dünaamilised. Leedu on populaarne sihtriik Eesti ettevõtjate hulgas,” ütles president Kaljulaid.

Euroopa Liidu teemadest olid kõne all eelseisev Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine, Euroopa Liidu tulevik, idapartnerlus, Brexit ning rändeküsimused. Samuti käsitlesid Eesti ja Leedu presidendid kohtumisel NATO ja julgeolekupoliitilisi teemasid ning energia- ja transpordiküsimusi.

“Meil on sarnane nägemus regionaalsest julgeolekuolukorrast ning tihe kaitse-, transpordi- ja energiaalane koostöö. Projektid nagu Rail Baltic on strateegiliselt olulised ja mitte ainult majanduslikust seisukohast,” rõhutas Eesti riigipea. “Mis puudutab energia- ja gaasiturgu, siis Eesti toetab allikate paljusust ning vaba turgu. Riikide ülesanne on tehniliselt toimivad energiavõrgud ja ühendused Euroopaga. Kahtlemata on oluline, et Balti riigid teeksid selles küsimuses koostööd,” lisas ta.

Presidendid arutasid digiühiskonna teemasid, mis on Eestile oluline prioriteet ka Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal. “Tuleviku Euroopa on digitaalne Euroopa. Ükski riik ei saa endale lubada, et kõik tema kodanikud ja ettevõtted ajavad omavahel asju digitaalselt, kuid riik on viimane, kes sunnib inimesi paberitega mööda linna ringi käima,” nentis president Kaljulaid.

Eesti riigipea lisas, et mis puudutab e-valimisi, siis kogu ühiskonna kasvamine digitaalseks võtab aega. “Kui kodanikel on lihtsamate teenustega – avaldused, pangaülekanded, kirjavahetus ametiasutustega, digitaalsed allkirjad – juba palju turvalisi kogemusi, siis on mõeldav järgmiseks e-valimiste teenust pakkuda. Eesti pakub turvalist digitaalset ajatempliga isikutuvastust, mis võimaldab oma kodanikele pakkuda ka turvalist e-hääletust,” sõnas president Kaljulaid.

Kohtumisel keskenduti ka kultuurialasele koostööle. Tuleval aastal tähistavad Eesti ja Leedu oma 100. aastapäeva. “Meil on palju, mille üle uhke olla. Nii nagu on ühendatud meie minevikud, on seotud ka meie olevik ja tulevik. Meie eesmärgid ja lootused on sarnased. Meil on hea meel omada häid suhteid Leeduga, meie kindla partneri ja liitlasega,” ütles Kaljulaid.

Pidulik õhtusöök

Vabariigi President Kersti Kaljulaid ning härra Georgi-Rene Maksimovski annavad Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė auks piduliku õhtusöögi. Leedu president asetab pärja Vabadussõja võidusamba jalamile ning tutvub Tallinna vanalinnaga. Samuti külastab president Grybauskaitė Lennusadamat.

Leedu presidenti saadavad riigivisiidil välisminister Linas Linkevičius, energiaminister Žygimantas Vaičiūnas ning asekaitseminister Edvinas Kerza. Välisminister Linas Linkevičius kohtub Leedu riigivisiidi raames ka Eesti välisministri Sven Mikseriga.