Täna õhtul kinnitas PPA peadirektor Elmar Vaher ERRile, et tulistaja oli tarvitanud alkoholi ning kiirtest kinnitas rahustite ja narkootiliste ainete tarvitamist. Vaher nentis, et arvestades mehe tausta, ei olek pidanud talle 2017. aastal relvaluba antama. "Kuigi seadus ei välistanud mitteandmist, aga samas seadus ütleb, et tuleb hinnata tema eluviisi. Paraku 2017 jäi politsei poolt see hinnang andmata ja relvaluba anti ilmselt ikkagi kergekäeliselt."

Vaheri hinnangul need inimesed, kes on varem toime pannud vägivallakuriteo või kuriteo, mis on seotud relvadega, lõhkeainega, ei peaks mitte kunagi saama luba kasutada ja hoida kodus tulirelva.

Vaher lisas, et esialgu oli alust arvata, et mees võttis kaks inimest pantvangi, mis ei osutunud siiski tõeks.

7. juuni hommikul peeti politsei poolt pressikonverents, milles jagati juhtunust lähemaid detaile.

Asjade kulg sai alguse teadaolevalt liiklusõnnetusest, mille põhjustas esialgsele infole tuginedes 32-aastane Subaruga sõitnud Mikk Tarraste. Juhtum leidis aset Lihulas tankla juures.

32-aastane mees lahkus sündmuskohalt ning kinnitamata andmetel järgnes tema Subarule mootorrattur. Lääne ringkonna juhtivprokurör Kristine Tamm märkis, et mootorraturi tegu võis olla kannustatud soovist olla abiks politseinikele. Kuigi olukord sai alguse otsasõidust tankla juures, kõnelevad kohalikud, et tulistamist oli Lihula juba kuulda reede õhtul, kõigepealt kolm ja hiljem 8-10 lasku.

Häirekeskus kinnitas, et sai täna 10.40 paiku teate, et Lääneranna vallas oli reede hilisõhtul kuulda mitut lasku. PPA kontrollib teadet ning sealhulgas seda, kas juhtum võib olla seotud öösel vastu tänast aset leidnud sündmusega.

On teada, et õnnetuspaigalt lahkumisele järgnes tankla lähistel tulistamine. Esimeseks ohvriks kujunes mootorrattur, kes suri sündmuskohal saadud vigastustesse. Samuti avas tulistaja tule ühe auto suunas, milles oli kokku viis inimest: mees, naine, 9-aastane ja 3- ning 5-aastane laps. Autos olnud naine, kohalik apteeker Ülle Heinver, suri saadud vigastustesse. Sõidukis viibinud mees ja kaks last said viga ning nad on praegu meedikute hoole all. 9-aastane laps ei saanud viga ning anti vanematele üle.

Ametivõimude poolt kinnitamata andmetel suri saadud vigastustesse üle 50-aastane kohalik apteegipidaja ning autos viibis temast mõned aastad vanem abikaasa, lisaks istusid autos nende lapselapsed. Politsei väitel sõitis auto lihtsalt mööda, mingisugust muud seost autos olnud inimestel tulistajaga polnud. "Valel ajal vales kohas," sõnas prefekt Kaido Kõplas.

Delfile on aga kinnitatud Lääneranna vallavanema Mikk Pikkmetsa poolt, et sõidukis viibinud perekonna näol oli tegemist Lihula Gümnaasiumi direktori Siret Kesküla lähisugulastega - tema vanemate ja lastega.

Pärast tulistamist jõudis Tarraste veel piirkonnas ringi liikuda, kuid põgenes hiljem metsatukka. Lääne prefekt Kaido Kõplas ütles, et politsei reageeris väga suurte jõududega, et relvastatud mees kiiresti kinni pidada: kohapeal oli kaasatud üle 50 politseiametniku - nii patrullpolitseinikud, kiirreageerijad kui ka K-komando.

„Piirasime ala ning panime kinni ümberkaudsed teed. Mees avas tule ka politseinike suunas, kuid paarkümmend minutit enne kella ühte öösel pidasime ta selle sama tankla lähedal kinni. Kinnipidamisel mees politseinikele vastupanu ei osutanud,“ ütles Kõplas.

Kui palju laske mees tulistas, pole selge just sel põhjusel, et tekkis tulevahetus tulistaja ja politseinike vahel. On teada, et üks lask tabas ka politseinikku - õnnelikul kombel küll kiivri pihta.

Kõplas lisas, et praegu ei ole teada, miks mees inimesi tulistas. „Me ei tea, mis oli selle mehe tegutsemise ajend, kuid politsei teeb kõik, et see kiiresti välja selgitada,“ sõnas prefekt.

Juhtivprokurör Kristine Tamm selgitas, et kinni peetud mehele esitatakse kahtlustus mõrvas. "Toimunu on kogukonda šokeeriv. Esmaseid uurimistoiminguid viiakse läbi neil minutitel ning teeme omalt poolt kõik, et sündmuste asjaolud võimalikult kiiresti välja selgitada."

32-aastasel mehel on kehtiv relvaluba. Ta oli ka varem karistatud, aga mehel ühtegi kehtivat karistust pole, ütles juhtivprokurör Kristine Tamm. Politsei nentis, et mehel oli side kaitseliiduga, kuid uuritakse, kas ta oli ka liige. Politsei hindas tulistaja relvakäsitlemisoskused heaks ning registris on info, et ta omas relvi enese ja enda vara kaitseks.

Politsei jõudis sündmuskohale pärast väljakutset 45-minutiga.

Kohalike sõnul toimus tulistamine Lihulas Olerexi tankla juures. Kohalikus Facebooki-grupis kirjeldatakse, et tanklas kohtusid kaks seltskonda, üks tsiklitel ja teine sõiduautos Subaru, siis algas tulistamine.

Tulistaja taustast

Öise tulistaja minevik pole kaugeltki mitte plekitu: 2008. aasta sügisel mõisteti ta süüdi avaliku korra raske rikkumise, lõhkeaine, tulirelva ja laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest. Liitkaristusena pidi ta tasuma 14 800 krooni ja maksma riigi tuludesse üle 18 000 krooni.

Mis aga kohtuotsuse taga peitub?

2008. aasta kevadel hakkas Tarraste, keda nüüd kahtlustatakse kahe inimese mõrvamises, ühe teise inimesega öösel ebaseaduslikust tulirelvast tulistama kortermaja suunas. Kuulid tabasid kahe korteri köögiaknaid ning samal ajal viibisid vähemalt ühes korteris elanikud. Lisaks avaliku korra raskele häirimisele mõistetigi ta süüdi ebaseadusliku relva omamises, politsei leidis peale selle ta kodust lõhkeainet, mis ametnike poolt ära võeti.

Kuigi mehe minevikku jääb karistus köögiakende tulistamise eest, siis haridustee ja ametikäik näitab hoopis teist külge. Tarraste töötas Tallinna kiirabis, seejärel PERHis, hiljem ka osakoormusega Tallinna lastehaiglas ning mitu aastat õpetas noortele õendust. Mitu aastat tagasi rajas ta koduõendust pakkuva ettevõtte, mis lõi õitsele eelmisel aastal.

Õendusteenuse kodulehel kirjutatakse, et Tarraste ettevõte võitis mõne avaliku sektori hanke. Näiteks pakkusid nad õendusteenust PPA kinnipidamiskekuses ja Tallinna arestimajas.

Facebookis jagab ta nii meditsiiniuudiseid kui näiteks fotot, kus ta poseerib teiste õppejõududega ühe Euroopa õenduse kõrgkooli juures.

Lisaks on Tarraste olnud seotud ka kaitseliidu ja Noorte Kotkastega.