Eile tähistati Toompeal riigikogu istungisaalis kõnekoosolekuga loomeliitude pleenumi 25. aastapäeva. Enim vastukaja tekitas ühiskonnas näitleja Mari-Liis Lille julge sõnavõtt, kus ta esitas retoorilise küsimuse selle kohta, mis on meie riigi "pildil" valesti.

Mari-Liis Lille kõne oli kirjanik Berk Vaheri silmis üks väheseid, milles oli loomeliitude pleenumi ajaloolist sisu ja väge. "Üldiselt osutus see mälestusüritus pettumuseks - vaja olnuks tänaste probleemide ja lahenduskäikude jõulist sõnastamist, mis asetanuks loomeinimesed ühiskondlike muutuste esilekutsumise keskmesse. Enamik esinejaid aga tegeles mälestuste heietamisega, valdkondlike olmemuredega, "maailma embamisega" või pelga kriitilise poosi võtmisega," lausus kirjanik.

Vaheri sõnul oli näitlejanna kõne see "karje", mis tõi nii saalis istujad kui suhtlusvõrgustikes olelejad oma mugavustsoonist välja - eriti oma esimeses, teravate küsimuste osas. "Kõne teine, arutlevam ja ettevaatlikum pool ehk pigem pehmendas nende teravate küsimuste mõju, ehkki laste-noorte teema on ka mulle südamelähedane. Ent avalikkuse suur tähelepanu just sellele kõnele näitab, et see tabas valusalt sotsiaalset närvi ning loodetavasti selle mõju ei kao mõne päevaga," märkis ta.