Augusti lõpus oma sukeldumisekspeditsiooniga Estonialt kaks metallitükki pinnale toonud Bemise põhjendas uurimistulemuste avalikustamisega viivitamist asjaoluga, et osa analüüse on veel tegemata.

“Ma ei näe mingit põhjust, miks peaks ükskõik millised edasised uuringud andma senistest erinevaid tulemusi,” lausus Bemis eile Postimehele.

Bemise plahvatuse-versioon, mille ta üleeile oma koduosariigi New Mexico ajalehes Albuquerque Journal avalikkuse ette tõi, tugineb metallinäidiseid analüüsinud kahe Saksamaa labori aruannetele.

Bemis vahendas ajalehes uurimistulemustest kokkuvõtte teinud briti metallieksperdi Brian Braidwoodi aruannet, mille järgi annavad proovi tulemused ümberlükkamatu tõendi plahvatuse kohta Estonia pardal.

Bemise veealust ekspeditsiooni jäädvustanud saksa teleajakirjanik Jutta Rabe nimetas poolikute uurimistulemuste jupikaupa avalikustamist rumalaks. “Kahjuks avalikustas härra Bemis need tulemused natuke liiga vara,” nentis ta.

Rabe ütles, et mõistab Bemise motiive. Nimelt kandideerib too vabariiklaste partei nimekirjas nädala pärast toimuvatel valimistel New Mexico esindajatekotta.

Estonia huku põhjuste kohta ametliku raporti kirjutanud rahvusvahelise komisjoni Eesti-poolne juht Uno Laur suhtub igasugustesse pommiteooriatesse skeptiliselt.

“Kes teeb kindlaks, kust need (Bemise tellimusel analüüsitavad — toim) proovid võetud on ja kuidas neid analüüsitakse,” lausus Laur.

Plahvatuseteooriat ei usu ka rahvusvahelise komisjoni Soome-poolne juht Kari Lehtola, kelle väitel uuris Soome keskkriminaalpolitsei merepõhjast üles tõstetud Estonia visiiri põhjalikult.

Estonia katastroofis hukkunute omaste organisatsiooni Memento Mare aseesimees Ander Paeorg pidas uut juurdlust möödapääsmatuks, kui andmed plahvatuse jälgede kohta peaksid osutuma usaldusväärseks.

“Kuigi ma ei taha uskuda, et rahvusvaheline uurimiskomisjon ja sajad sellega seotud inimesed on aastaid valetanud ja varjanud,” lausus Paeorg.

“Ja et siis saabub Bemis ja Co, kes leiab paarilt metallitükikeselt korraga kõik tõendid, mida sajad uurijad pole leidnud,” lisas ta.