Sünnitaja ei saa kindel olla kasta saab vannis sünnitada või kas tema ja ta kaasa saavad endale ja oma lapsukesele perepalati, kirjutab Postimees.

Tänavu kaheksa kuuga on võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga sündinud 40 beebit rohkem. 2002. aasta esimese kaheksa kuuga sündis Toomemäel 1165 last, aga tänavu sama ajaga on neid ilmale tulnud tervelt 1486 ehk enam kui 300 lapse võrra rohkem. See teeb peaaegu iga päeva kohta ühe beebi rohkem.

Ka on Eestis saanud iseenesestmõistetavaks peresünnitus — naistekliinikus on praegu sünnitusosakonna juhataja Fred Kirsi sõnul peresünnituste osa juba 85 protsenti. Veel kümmekond aastat tagasi oli neid alla poole kõigist sünnitustest.

Sünnitusjärgse perepalati ööpäeva 285- või 345-kroonine maksumus inimesi ei morjenda — veeta kaks-kolm sünnitusjärgset haiglapäeva perepalatis on saanud sama iseenesestmõistetavaks kui peresünnitus. Suur on papa kurbus, kui naine viiakse sünnituspalatist koos titega ühispalatisse ja tema peab üksi koju lonkima.

Naistekliiniku direktori Aivar Ehrenbergi väitel pole naistekliinikul Toomemäe hoones enam kuhugi laieneda. „Sein on ees ja enne uue maja valmimist pole mingit kvaliteedihüpet oodata.”

Sünnitajate hulk kasvab veelgi. „Tunne on selline, et Põhja-Eestist aasta tagasi üle käinud tõusulaine hakkab siia jõudma,” arvab Ehrenberg.