Baltimaade delegatsioonid leppisid Kaukaasia riikide toetamises kokku teisipäeval, ütles Läti delegatsiooni liige ENPA-s Läti parlamendi liige Boris Tsilevitš BNS-ile.

Armeenia ja Aserbaidžaani toetamise idee käis välja Läti delegatsiooni juht Juris Sinka, teda toetasid Eesti ja Leedu delegatsioon. Enne ENPA istungjärgu algust Strasbourg'is esmaspäeval konsulteeris Läti delegatsioon Armeenia ja Aserbaidžaani toetamise üle ka Läti välisministri Indulis Berzinsiga, sõnas Tsilevitš.

"Praeguses poliitilises olukorras pean ma vajalikuks, et Armeenia ja Aserbaidžaan saavad selle rahvusvahelise organisatsiooni liikmeteks koos," ütles Läti delegatsiooni juht ENPA-s Sinka BNS-ile. Ta lisas samas, et ENPA tervikuna ei ole kahe Kaukaasia riigi liikmestaatuses üksmeelne ja kuluaarivestlustes on erinevate riikide parlamendisaadikud avaldanud ka kahtlust Armeenia ja Aserbaidžaani vastuvõtmise üle Euroopa Nõukogusse.

Euroopa Nõukogus on praegu 41 riiki, vaatlejastaatuse selles organisatsioonis on saanud Ameerika Ühendriigid, Kanada, Jaapan ja Vatikan. Viimati sai Euroopa Nõukogu liikmeks Gruusia selle aasta aprillis.

Armeenia ja Aserbaidžaan on alates 1988. aastast probleemsed riigid, kuna ei suuda kokku leppida Mägi-Karabahhi kuuluvuses. 1989. aastal alustasid need riigid Mägi-Karabahhis sõda, mis lõppes 1996. aastal ajutise vaherahuga pärast seda, kui Armeenia võttis suurema osa probleemsest territooriumist oma kontrolli alla.