Adaži kohal annavad treeningharjutusel osalevad hävitajad üksustele maa peal lähiõhutuletoetust (Close Air Support CAS), mille täpsus ja õigeaegsus sõltuvad taktikalise õhutuletoetuse tulejuhtide (Forward Air Controllers FACs) tööst, teatas kaitseväe peastaap.

Maapealsete üksuste juures tegutsevate õhutulejuhtide ülesandeks on saavutada õigeaegne õhutuletoetus vajalikku kohta maa peal, arvestades vajadust koordineerida tuletellimist NATO õhuvägede juhtstaabi ja kontrollüksustega Lätis ja Leedus. Kogu treeningharjutust kontrollib rahvusvaheline õhuoperatsioonide keskus (Combined Air Operations Centre) Saksamaal Uedemis.

Kahepäevasest treeningharjutusest võtavad osa Poola hävitajad F-16 Krzesin õhujõudude baasist, Ameerika Ühendriikide hävitajad F-16 Aviano õhujõudude baasist Itaalias ja Leedu reaktiivlennukid L-39 Albatros Šiauliai õhuväebaasist. Teel Lätisse tangivad hävitajad õhus USA tankerlennukilt KC-135 Stratotanker, mis stardib Mildenhalli õhuväebaasist Suurbritanniast.

Täistreeningu saanud taktikalise õhutuletoetuse tulejuhid Eestist, Lätist ja Leedust lähetatakse Afganistani, kus nende kompetentsil on määrav tähtsus õhk-maa õhuoperatsioonide läbiviimisel.

"Väga oluline on treenida taktikalise õhutuletoetuse tulejuhte reaalsuselähedastes tingimustes, kasutades NATO tipptehnoloogiat," ütles NATO õhuvägede juhtstaabi taktikalise õhutuletoetuse osakonna ülem, Tšehhi kolonelleitnant Miroslaw Svoboda.

"Eesti, Läti ja Leedu õhutulejuhtide väljakutsed kasvavad Adažis treeningharjutuse arenedes: alustatakse akadeemiliste harjutustega ja lahendatakse harjutades aina reaalsemaid stsenaariume."

BRTE sarja harjutuste eesmärgiks on anda Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede seire- ja juhtimiskomponentidele regulaarselt võimalus harjutada õhukaitse alast koostööd ning protseduure liitlaste õhuväeüksustega ning süvendada Balti õhuvägede seotust NATO õhukaitsesüsteemiga NATINADS.

Kuuendat korda läbi viidav Balti õhuruumi õhuturbeharjutus rutiiniks saanud treeningharjutuste sarjas kujutab endast järjekordset jõupingutust veelgi paremini sidustada Eestit, Lätit ja Leedut NATO kollektiivkaitsesüsteemi.

Balti õhuturbeharjutusi on korraldatud alates 2008. aasta oktoobrist. Varem on õhuturbeõppustel harjutatud rahvusvaheliste abipakkide toimetamist tundmatusse regiooni, õhuruumi kontrolli tagamist elektroonilise segamise tingimustes, taktikalise õhutuletoetuse andmist maismaaoperatsiooni toetuseks, õhukaitsetegevust ründava vastase vastu, tankimist õhus ning raadioside kaotanud lennuki saatmisele ja maandamisele.

BRTE sarjas on nüüdseks osalenud Ameerika Ühendriikide, Suurbritannia, Tšehhi, Saksa, Prantsuse, Poola ja Leedu õhujõudude hävitus- ja transpordilennukid.

Balti õhuturbeharjutusi planeerib ja viib ellu NATO õhuvägede juhtstaap Saksamaal Ramsteinis (NATO's Headquarters Allied Air Command Ramstein). Järgmine õhuturbeharjutus viiakse läbi käesoleva aasta sügisel.

NATO liikmesriigid turvavad Balti riikide õhuruumi alates 2004. aasta aprillist.