Hanke maht on kolme riigi peale kuni 50 miljonit eurot, mille eest ostetakse laskemoona nii kaitseväe väljaõppe jaoks kui ka sõjaaja varude täiendamiseks, teatas kaitseministeerium.

Hanget aitab läbi viia Euroopa Kaitseagentuur, mis võtab enda peale hanke ettevalmistamise ja läbirääkimised pakkujatega.

Ühishanke kokkuleppele kirjutasid alla Läti kaitseminister Artis Pabriks ja Leedu kaitseminister Juozas Olekas. Eesti poolt allkirjastas lepingu kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler Sven Sakkov, kuna kaitseminister Urmas Reinsalu osales teisipäeval veteranipäeva üritustel.

Asekantsler Sakkovi sõnul on teised liikmesriigid juba avaldanud soovi hankega liituda. „Kaitseagentuur teeb teiste Euroopa riikide hulgas hankele reklaami, et sellega ühineks rohkem riike,“ ütles Sakkov.

„Ühishanke eesmärk on saada võimalikult kvaliteetset relvastust võimalikult madala hinnaga.“

Euroopa Kaitseagentuur on viinud varem edukalt läbi kaks ühishanget, neist viimasena Austria, Tšehhi ja Saksamaa logistikahanke kogusummas 228 miljonit eurot.

Eesti on varem teinud ühishankeid Rootsiga, kellega hangiti kaitseväelaste individuaalvarustust (saapaid, aluspesu ja magamiskotte), ja Soomega, kellega koos sai Eesti osta kaks radarit ühe hinnaga.