Praeguse õhuturbeharjutuse fookuses on lähitulejuhtide oskuste süvendamine ning Šiauliais baseeruvate Balti õhuturbe hävitajate treenimine, teatas kaitsevägi.

Eesti õhuväe lennuvahendite ning hetkel Balti õhuturbe eest vastutava Prantsuse õhuväe Mirage F1CR tüüpi hävitajate kõrval osalevad harjutusel ka Läti kopterid. Lisaks Baltimaade lähitulejuhtidele osalevad õppusel ka nende ametivennad Poolast.

Hävitajad võivad kohati lennata üsna madalalt.

BRTE sarja harjutuste peaeesmärk on Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede omavahelise koostöövõime arendamine, liitlaste õhuväeüksustega protseduuride harjutamine ning NATO ühtsesse õhukaitsesüsteemi sulandumine.

Varasematel õhuturbeõppustel on harjutatud otsingu- ja päästeoperatsioone, rahvusvaheliste abipakkide kohaletoimetamist, õhuruumi kontrolli tagamist elektroonilise segamise tingimustes, taktikalise õhutuletoetuse andmist maismaaoperatsiooni toetuseks, õhukaitsetegevust ründava vastase vastu ning tankimist õhus.

Esimese Balti õhuturbeharjutuse korraldas NATO 2008. aasta oktoobris. Need NATO õhuväe staabis Ramsteinis planeeritavad harjutused toimuvad kolm korda aastas, iga kord ühes Balti riigis.

Ajaliselt on harjutused planeeritud nii, et kõik iga nelja kuu tagant vahetuvad NATO õhuturbehävitajate rotatsioonid saaksid osaleda ühel BRTEl. Nii toimus selle aasta esimene BRTE (XIV) Leedus ning seal osalesid Taani hävitajad. Selle aasta kolmas BRTE (XVI) harjutus toimub aga oktoobris Eestis.