Ühendstaabikursusel alustab õpinguid 46 ohvitseri Eestist, Ameerika Ühendriikidest, Kanadast, Skandinaavia ja Balkanimaadest, Balti riikidest, samuti Armeeniast, Aserbaidzaanist ja Gruusiast, teatas kaitseväe peastaabi teavitusosakond.

Ühendstaabikursusel õpivad vanemohvitserid operatiivtasandi planeerimist ja juhtimist kõikides nüüdisaegsete operatsioonide liikides, sealhulgas rahutagamis- ja mässuliste vastastes operatsioonides. Kursus kestab 11 kuud, selle aja jooksul osalevad kursuslased mitmel õppusel Eestis ja välisriikides. Kursuse keskpaigas lisanduvad õppetöösse julgeolekuvaldkonna tsiviiljuhid, see võimaldab õppida ja praktiseerida laiapõhjalist lähenemist konfliktidele ning koostööd tsiviilametkondadega. Ühendstaabikursuse on seni lõpetanud 363 kursuslast 26 riigist.

Strateegiliste juhtide kursusel alustab õpinguid 15 vanemohvitseri ja tsiviilametnikku, neist neli Eestist. Kursusel õpivad kolonelleitnandi ja koloneli tasemel kaitseväelased ning nendega võrdsustatud tsiviiljuhid. Kursuslased saavad ülevaate nüüdisaegsetest konfliktidest ja julgeolekukeskkonnast, strateegilisel tasemel otsuste vastu võtmise protsessist ja strateegia kujundamisest. Samuti annab kursus ülevaate NATO, Euroopa Liidu ja liitlasriikide arendustegevusest ja väljakutsetest nüüdisaegses julgeolekuruumis. Kursuse raames külastavad ohvitserid ja ametnikud Gruusiat, kus viivad läbi hiljutise konflikti analüüsi koos kohalike asjatundjatega. Kõrgemate juhtide kursuse on seni lõpetanud 83 kursuslast 26 riigist.

"Balti Kaitsekolledži rahvusvaheline kandepind on lai," ütles kolledži ülem brigaadikindral Meelis Kiili. "Kuigi kolledži nimetus viitab Balti riikidele, on tal laiem regionaalne tähtsus nii NATO kui Euroopa Liidu kontekstis." Kiili sõnul teeb kolledž aktiivselt koostööd USA ja Euroopa kaitsevaldkonna kõrgemate õppeasutustega.

Balti Kaitsekolledž on 1998. aastal loodud kõrgem sõjaline õppeasutus, mille eesmärgiks on koolitada operatiiv- ja strateegilise taseme julgeolekuvaldkonna juhte. Kolledz annab kolmanda ja neljanda taseme sõjalise hariduse. Eestis saab esimese ja teise taseme ehk rakendusliku kõrghariduse ja magistrikraadi sõjalises juhtimises omandada Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgema Sõjakoolis.

Kolledži kursustel keskendutakse nüüdisaegsete sõjaliste konfliktide analüüsile ja ühisoperatsioonide planeerimisele, samuti tulevikutrendide prognoosimisele. Balti Kaitsekolledžis õpetavad rahvusvaheliselt tunnustatud õppejõud ja sõjandusspetsialistid, samuti on kursustel õpetanud Balti riikide kaitseministrid ja kaitsevägede juhatajad.