Tseremooniale eelnenud kohtumisel keskendusid välisministrid Eesti, Läti ja Leedu suhetele Ameerika Ühendriikidega, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Välisminister Urmas Paet ütles, et Eesti soovib USAga koostööd veelgi süvendada. „Eestile on oluline, et sel sügisel NATO, Euroopa Liidu-USA ja OSCE tippkohtumistel arutatakse ka USA ja Balti riikide koostöös olulisi teemasid, eriti julgeolekuvaldkonnas,“ rääkis Paet. „USA, Läti ja Leedu kolleegidega avatuks kuulutatud stipendiumiprogramm lisab seoseid USA ja Balti riikide ühiskondade vahel ning tugevdab vastastikkust nähtavust,“ lisas ta.

Ühtlasi väljendas Eesti välisminister valmisolekut arendada USAga ühiseid arengukoostöö projekte. „Eesti on arengukoostöö valdkonna arendamisel ja maailma arengutesse panustamisel järjest aktiivsem. Nii Afganistanis, kui uutes demokraatiates Gruusias, Moldovas ja mujal võiks viia läbi USAga ühiseid arengukoostööprojekte,“ ütles Paet.

Veel räägiti kohtumisel Balti riikide ja USA koostööst Afganistanis ning relvastuskontrolli teemadel ja konfliktide lahendamise võimalustest Gruusia Abhaasia ja Lõuna-Osseetia piirkonnas ning Moldova Transnistria aladel.