Eesti rahva alkoholi tarvitamine peaks tegema muret igale kodanikule, nendib AVE Delfile saadetud teates.

Möödunud aastal tõusis üle 15aastaste eestlaste absoluutalkoholi tarvitamine keskmiselt 13,5 liitrini inimese kohta. „Alkoholi tarvitamise mõju on nähtav HIV-i levikus, enesetappudes, vigastustes ja vigastussurmades, töötuses, depressioonis ja stressis — kokkuvõtlikult meie rahva peamistes probleemides,” leiavad karsklased.

“Idee pöörata tähelepanu vabariigi aastapäeva pidulikule tähistamisele tekkis tegelikult juba kaks ja pool aastat tagasi, kui vabariigi president rääkis oma kõnes ka alkoholiprobleemidest ja olulisusest selle teemaga tegeleda,” ütles karskusühendus AVE tegevjuht Lauri Beekmann. “Selle sõnumi kaal oleks olnud väga tugev, kui president oleks pakkunud oma külalistele ainult kodumaiseid tervislikke mahlasid. Paraku tutvustas ETV ülekande juht televaatajaile taas laia alkoholivalikut.”

Alkoholi tarvitamine on meie ühiskonnas muutunud liiga tavaliseks ja normaalseks nähtuseks, nendib AVE. „Arvame, et kui ühe peo pidulikkuse tagajaks on alkohol, on midagi pahasti kreenis. Riigis, kus alkoholiga seonduvad vigastussurmad nõuavad ligikaudu 1500 inimelu aastas, peaks aasta olulisimal päeval sellele ka tõsiselt mõtlema,” on teates kirjas.

“Me ei arva, et Vabariigi aastapäeva pidustustel alkoholi kuritarvitatakse, aga eks ka mitmed meie riigi juhtivad tegelased peaksid võtma alkoholi tarvitamise suhtes hulga konservatiivsema seisukoha,” ütles Beekmann. “Alkoholivaba vabariigi aastapäeva pidustus võiks olla heaks eeskujuks ja tähelepanu juhtimiseks nii pidustusel osalejatele kui selle jälgijatele.”