“Kultuuriminister Raivo Palmaru, kes ignoreeris loomeliitude ühisarvamust ja omaenda avalikke lubadusi; riigi muinsuskaitseameti juht Kalev Uustalu, kes ignoreeris muinsuskaitsenõukogude ja kõikide Eestis tegutsevate muinsuskaitseorganisatsioonide seisukohta; Tallinna linnapea Jüri Ratas, kes ignoreeris detailplaneeringu avalikustamise seaduslikkust ning ei peatanud ebaseaduslikku lammutusluba; ning maavanem Värner Lootsmann, kes sihilikult venitas järelevalvemenetlusega rohkem kui kaks kuud,” loetletakse kirjas, millelel on alla kirjutanud Arhitektide Liit, Heliloojate Liit, Muinsuskaitse Selts, Roheline Liikumine, Tallinna Tehnikakõrgkooli Professorite Kogu, Arhitektuurimuuseum ja veel mitmed organisatsioonid.

“Vaatamata rohkem kui 9000 inimese selgelt väljendatud avalikule vastuseisule (ametliku arvamusküsitluse alusel isegi 74 %-le Eesti inimestest) alustati valimisjärgsel päeval jõhkralt Sakala Keskuse lammutamist, olgugi, et valimiste eel olid lammutamise vastu kõik suuremad parteid, sealhulgas lammutajate partei Keskerakond. Selline avaliku arvamuse räige ignoreerimine mõjus tuhandetele inimestele alatu jõudemonstratsioonina, mis külvas usaldamatust kogu riigi vastu ning tõendas, et Eesti on kodanikuühiskonnast väga kaugel,” seisab avalduses.

Sakala puhul pole tegemist JOKK-poliitikaga, sest seadusi ei järgitud, vaid neid väänati. Just seepärast on Sakala juhtum eriti ohtlik pretsedent. Kui Sakalaga toimunut seaduslikuks pidada ning ajutise eraomaniku lammutamisõigus a priori primaarseks kuulutada, siis tuleks detailplaneeringute koostamine Eestis lõpetada. Ka muinsuskaitse kaotab mõtte ja muutub korruptsiooni hoovaks, kui selle üle otsustab riigis vaid üks inimene, nagu see juhtus Sakala puhul. Rahvas ootab toimunule seaduslikku hinnangut. Selle nõudmise taga on kõik need rohkem kui 9000 inimest, kes Sakala kaitseks lootusrikkalt oma allkirja andsid. Ka praegu on veel võimalik riigile kahjulik hoonestusõiguse leping tühistada ning lõpetada halvasti alanud arendustegevus, mille tulemuseks saab olema Tallinna rikkumine ebaõnnestunud ehitisega — jõupoliitika sümboliga.

Avaliku kirja allakirjutanud teevad ettepaneku lülitada koalitsioonileppesse punkt, mis lõpetab keskerakondliku omavoli pealinna arendamisel, jätkab nende tegevuse seaduslikkuse uurimist ning peatab seadusi väänanud tehingud, sealhulgas Sakala Keskuse ebaõnnestunud arendamise.