AVALDA ARVAMUST: Miks me sööme madala kvaliteediga toitu?

 (183)
AVALDA ARVAMUST: Miks me sööme madala kvaliteediga toitu?
Foto: Ilmar Saabas

President Ilves soovitas Võrumaal Nopri talumeierei tootmishoone avamisel, et Eesti tootjate kaupa tuleb rohkem reklaamida, sest eestlaste toidulaud on liiga madala kvaliteediga.

Maakonnavisiidil Võrus kurtis riigipea: „Prantsusmaal on riiklik propaganda suunatud sellele, et tarbitaks kohalikku kaupa, mitte e-aineid täis sissetoodud rämpsu. Inimeste teadlikkust tuleb tõsta. Meie toidulaud on asjatult madala kvaliteediga.”

Presidendil on kindlasti õigus, et meie toidulauda valitsevad e-ained. Aga see pole inimeste teadlik valik - põhjuseks, miks ostetakse e-ainetest tulvil toitu, on hind. Kõik ökopoode või suurkaupluste ökolette külastanud teavad, et hinnavahe tavakraamiga on päris korralik.

Ometi on mahetootjad põrkunud ka suurte ja jäikade kauplusekettidega, kes ei soovi talunike tooteid otse müügile võtta. Kogused olevat väiksed, tarnimisstabiilsus küsitav ja kindlasti pole nende lobby võrreldav hiiglaslike toidukombinaatidega.

Delfi lugejad, kirjutage, miks te eelistate e-aineid tulvil toiduaineid mahekraamile? Kas põhiargumendiks on hind? Või hoopis nende napp kättesaadavus?

Küsitlus #118543