Järvekülg rääkis täna kohtus, et kui Autorollo oli raskustesse sattunud, tegi selle asju ajama tulnud advokaat Siim Roode talle ettepaneku osaleda Autorollo varade kantimises. Järvekülg keeldus.

Autorollo oli Port One'i jaoks pikaajaline klient. Aastaid oli firma juht Tiit Pohl, kelle asjaajamine oli alati korrektne. 2008. aastal tuli Pohl Port One'i koos Väino Pentusega, teatas, et Pentus on nüüd firma omanik ja palus lepingud vanadel tingimustel Pentuse nimele ümber teha.

2009. aastal hakkas Autorollo võlgu jääma ja 2010. aasta kevadeks oli olukord juba nii halb, et Port One pani Autorollo kütusekaardid kinni ja esitas kohtusse pankrotihoiatuse.

Natuke aega peale seda ilmus välja Siim Roode ja tegi ettepaneku kohtuda. Roode pakkus Järveküljele võimalust saada oma raha tagasi, saades osaluse Autorollo tütarfirmas, kuhu oli plaanis kantida võlgadest vabastatud Autorollo autod ja haagised. Tütarfirma oleks samuti hakanud tegelema autovedudega. Port One pidi saama uuest firmast 1/3 endale, vastutasuks pidi firma aga andma oma nõude Autorollo vastu loodavale tütarettevõttele.

Järveküljele jäi Roodega kohtumisest mulje, et tema selja taga seisis Pentus-Rosimannuste perekond, sest Roode käitumine oli väga enesekindel ja väljakutsuv.

"Ta rääkis üleoleval toonil, hirmu tundmata varade kantimisest," rääkis Järvekülg kohtus. Roode oli sel ajal ametlikult juba Autorollo omanik, aga Järveküljega suheldes ei esitlenud ta end kunagi omanikuna, vaid advokaadina, kes tuli appi Autorollo asju ajama.

Järvekülg ei võtnud Roode ettepanekut vastu, sest ta ei soovinud osaleda kantimises ja uue autoveofirma osanikuna oleks ta hakanud konkureerima oma klientidega.

Järvekülg küsis aga kohtumiselt Roodega rohkem infot Autorollo võlgade ja varade kohta ja ka sai selle. Roode saatis talle ka lepinguprojekti Autorollo võla loovutamise kohta. See lepinguprojekt oli lisatud kohtumaterjalide sekka. Prokurör näitas seda Järveküljele ja ta kinnitas, et tegemist on sama lepinguprojektiga.

Samal ajal läks pankrotimenetlus edasi. Juunis 2010 tuli Roode Port One'i kontorisse ja vaidlustas osa Port One'i nõudest Autorollo vastu. Järvekülje sõnul ei olnud seal midagi vaidlustada, Roodele näidati ette kõik dokumendid ja arvutuskäik, aga Roode lihtsalt ei tahtnud sellest aru saada, sest tal oli vaja pankrotiprotsessi pidurdamiseks osa nõudeid vaidlustada.

Esimesel kohtumisel ei rääkinud Roode teistest võlausaldajatest, nagu Swedbankist või lõpuks 325 000 eurot kaotanud Kredexist. Jäi mulje, et nad pole olulised. "Roode oli veendunud, et teiste võlausaldajatega pole vaja arvestada," ütles Järvekülg.

Võlausaldajate Swedbanki, Swedbanki laenu garanteerinud Kredexi ja Nordea pangaga toimusid alles peale seda, kui Roode oli proovinud Järvekülje nõuet Autorollo vastu enda kätte saada.

Autorollo kriminaalasjas on pankrotikuritegu süüdistusega kohtu all Väino Pentus ja Siim Roode. Eile käis kohtus Väino Pentuse tütar Keit Pentus-Rosimannus, kes keeldus ütluste andmisest.