Juhiloata riigikogulane Janno Reiljan seletas laupäevases SL Õhtulehes, et kehva silmanägemise tõttu ei ole tal juhiluba ning seepärast sõidutab teda elukaaslane Siiri Kütt.

“Ma ei saa aru, kas ajakirjanikud tahavad, et riigikogulased kulutaksid sõitmise peale veelgi rohkem? Oleks ju palju kallim taksoga sõita,” ei mõistnud Reiljan esindustasude üle käivat kära.

Riigikogu raamatupidamises oktoobri esindustasu maksmiseks toodud arvetest selgubki, et Reiljan on esitanud tööga seotud kulude hüvitamiseks autoliisingu kuuarve, 5172 krooni. Kõik ülejäänud tšekid on bensiini- ja taksoarved ning bussipiletid, kirjutab SL Õhtuleht.

Reiljan on kasutanud usinasti ka riigikogu kasutuses olevat Tulika taksokaarti. Sellega sõitis ta 1. kuni 21. augustini maha 1107 krooni.

Uusliisijatena on autohuviliste riigikogulastega äsja liitunud ka Jaak Allik, Eldar Efendijev, Vello Tafenau, Mart Laar ja Liina Tõnisson.

Üks eeskuju andjaist, reformierakondlane Sergei Ivanov tunnistab, et mõtte esindusraha eest auto hankida sai temagi liisivate riigikogulaste nakkavast eeskujust.

“Teised liisisid, aga ma nagu ei sõitnud teemasse sisse,” põhjendab Ivanov, miks ta oma kolm aastat vana Peugeot´ alles nüüd esinduskuluks vormistas. Pealegi on Ivanovi sõnul autot oma palga eest kulukas pidada.

Ivanov arvab, et augusti ja septembri eest on tal oodata 9000 krooni ringis, sest kuurent on 4800 krooni. Ivanov ütleb, et ei näe liisingutes midagi ebaeetilist.