„Pärast nii paljut vägivalda ei saa lihtsalt igapäevase asjaajamise juurde naasta,“ tegi Ilves esmaspäeval Austria liidupresidendile selgeks, mida ta arvab viimase kohtumisest Viinis Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, vahendab Austria päevaleht Die Presse.

Samuti ei saa Venemaa mingi strateegiline partner olla, teatas Ilves, viidates South Streami gaasijuhtme lepingule, millele Putini visiidi käigus Viini kirjutasid eelmisel nädalal alla Austria nafta- ja gaasifirma OMV ja Gazprom. „Me oleme väga mures,“ ütles Ilves. „Ühtki pärast 1945. aastat sõlmitud julgeolekukokkulepet ei saa enam usaldada – see on väga ohtlik olukord.“

Vähem muretseb Ilves Eesti gaasitarnete pärast, kirjutab Die Presse. Kuigi Eesti saab kogu oma gaasi Venemaalt, moodustab see vaid 13 protsenti energiatarbimisest, teatas president. Peale selle investeerivat Eesti üha rohkem taastuvatesse energiaallikatesse. „Me ei ole nii haavatavad kui paljud teised riigid,“ ütles Ilves.

Fischer püüdis vastuolulist Putini visiiti kaitsta. „Praeguses olukorras on tähtis kanalid lahti hoida ja omavahel rääkida,“ ütles Fischer. Liidupresident osutas sellele, et toonitas vestluses Putiniga, et Austria toetab Ukraina presidenti Petro Porošenkot. Krimmi teemal jäädi tema ja Putini vahel eriarvamusele, teatas Fischer Ilvesele.

Austria on lisaks Prantsusmaale ainus Euroopa Liidu liikmesriik, mida Putin on pärast Ukraina kriisi puhkemist ametlikult külastanud. Prantsusmaal viibis Putin seoses Normandia dessandi aastapäeva tähistamisega.