Eile läbis kooseluseaduse rakendusseadus riigikogus esimese lugemise napi 42-41 ülekaaluga. Aunaste oli eile ainus seadust toetanud IRLi liige, andes sellega otsustava poolthääle. Pettunud Sibul kritiseeris seetõttu eile teravalt Aunastet.

"Kurb või mitte, aga olenemata ametist ei ole fraktsiooni esimehel võimalik kedagi sundida hääletama teistviisi kui ta tahab. Saadik on oma mandaadis vaba. Ometi on tal võimalus suhtuda respektiga oma erakonda, fraktsioonikaaslastesse ja erakonna valijatesse. Erakonna valijatesse eriti kui tal omi peaaegu polegi. Ma pole kindel, kas inimene, kel selline austus puudub, peaks IRLis jätkama," kirjutas Sibul.

Täna võttis Sibul oma sõnad tagasi ja vabandas Aunaste ees. Aunaste sõnul vabandas Sibul ka isiklikult tema ees. "Ta vabandas mitu korda ja väga südamest. Saan aru, olen ise ka elus selliseid vigu teinud," ütles Aunaste.

Tema sõnul ei üritanud keegi IRLis teda enne hääletust ümber veenda. Fraktsiooni koosolekul küsiti kõigilt, kuidas nad hääletada kavatsevad ja tema vastas, et kooseluseaduse poolt. Sibula pettumus tuli aga sellest, et ta lootis, et hoolimata Aunaste poolthäälest õnnestub kooseluseaduse rakendusaktid esimesel lugemisel läbi kukutada.

"Keegi ei usuks Priidust, et ta on nii emotsionaalne, aga kui teema on inimesele väga tähtis ja temale on see väga tähtis, siis ta on väga pettunud," ütles Aunaste.

"Ma lohutasin teda, et lõpphääletus on ju ees, kõik pole veel kadunud," lisas Aunaste. Ta kinnitas, et kui kooseluseaduse küsimus välja jätta, ei ole tal Sibulaga varem mingeid lahkhelisid olnud ja nad on väga hästi läbi saanud.

Kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmist toetab ta selle pärast, et peab seda õigeks. Mingit soovi oma erakonnast eristuda tal polnud, ta lihtsalt mõtles selles küsimuses teistmoodi.

Eile teatasid sotsid, et ei toeata IRLi liikme Juhan Partsi saamist Euroopa Kontrollikoja liikmeks. IRLi liikmed süüdistasid täna sotse selles, et nood küsisid toetust kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmiseks, lubades selle vastu toetada Partsi Euroopasse saatmist.

Aunaste ütles, et temaga ei ole ükski sots kooseluseaduse kohta küsima tulnud.