Kuna enamik haigusjuhtudest on saanud laboratoorse kinnituse ja vaid väike osa kinnitatakse arstide poolt kliinilise pildi alusel, siis tuleb sellesse numbrisse ja haigestumise tõenäosusesse väga tõsiselt suhtuda, teatas terviseamet.

Kõikidest tänavu kinnitatud puukborrelioosi juhtudest (1092) enam on haigestumisi registreeritud Saaremaal (186), Tallinnas (183), Hiiumaal (102), Harjumaal (88), Tartumaal (84), Läänemaal (76) ja Viljandimaal (75).

Eelnevate aastate kogemustele toetudes on suurimaks puukborrelioosi haigusjuhtude avastamise kuuks olnud reeglina augustile järgnev september, kus lisandunud haigusjuhtude arv on ületanud sageli 300 piiri ja olnud seni kõrgeim 2009. aasta septembris 393 haigestunuga.

Kuigi borrelioosi vastu veel vaktsiini ei ole, saab sellegi tõve eest end kaitsta, aga seda vaid põhjalikke ennetusmeetmeid tarvitusele võttes.

Nii näiteks tuleks metsa või loodusesse minnes kanda alati pikki pükse ja pika varrukaga riietust. Jalanõudest tuleks eelistada kõrgeid kummisaapaid ja lisaks peakattele on soovitav siduda kaela ka sall. Kaitse suurendamise eesmärgil tuleks kanda oma kehale või riietele ka puugitõrjevahendeid ja pikemal väljasviibimisel kaitset aeg-ajalt uuendada.

Koju jõudes tuleb välisriided väljas eemaldada ja hoolikalt läbi kloppida ning toas olles kontrollida üle terve oma keha puukide kiireks avastamiseks.

Väljas liikuvaid lemmikloomi ei tohiks lubage eluruumidesse vabalt jooksma, sest nad võivad kanda puuke tuppa.

Borrelianakkuse saamiseks kulub enamasti kaks ööpäeva kuni nahka imendunud puugilt haigustekitajad inimesele üle kanduvad.

Puukborrelioosile on iseloomulikud palavik, peavalu, üldine nõrkus, pearinglus, liigeste ja lihaste valud, kaalu langus. Haiguse peamiseks tunnuseks on nahalööve, mis kujutab endast vähemalt viiesentimeetrise läbimõõduga punetavat laiku.

Erüteem tekib 60-80 protsendil nakatunutest puugi hammustuse kohale 1–4 nädala jooksul pärast puugihammustust. Aja möödudes lööve kaob. Ravimata jäänud borrelioos võib põhjustada kroonilist haiguskulgu: närvisüsteemi-, südame- või liigeskahjustusi.

Puukborrelioosi ravitakse antibiootikumidega. Pärast puukborrelioosi läbipõdemist ei teki immuunsust ning inimene võib uuesti nakatuda.