Delfi avaldab putši toimumise kronolooga Moskvas, Leningradis ja Baltikumis minut-minutilt.

18. august 1991: (proloog)

12.00: Krimmis puhkusel viibiv Nõukogude Liidu president Mihhail Gorbatšov räägib telefoni teel asepresident Gennadi Janajeviga ning ütleb viimasele, et naaseb järgmisel päeval Moskvasse. Janajav tänab Gorbatšovi tema saabumisaja teatamise eest ja lubab Gorbatšoviga kohtuda.

16.50: Gorbatšovi telefonid lülitatakse välja. Putšistid Valeri Boldin (presidendi personaliülem), Oleg Šenin (Nõukogude Liidu kommunistliku partei keskkomitee poliitbüroo liige, keskkomitee sekretär), Oleg Baklanov (kaitsenõukogu esimehe asetäitja), Valentin Varennikov (armeekindral) ja Juri Plehhanov (KGB ihukaitseosakonna juhataja) saabuvad Gorbatšovi suvilasse. Nad nõuavad kas erakorralise olukorra väljakuulutamist või Gorbatšovi tagasiastumist. Gorbatšov keeldub. Tema “tuumakohver” konfiskeeritakse ja suvila isoleeritakse. 32-liikmeline ihukaitsemeeskond jääb lojaalseks.

1. PÄEV

19. august 1991:

4.00: Belbek, Krimm. Lennurada Belbeki lennuväljal, kus paiknevad Gorbatšovi lennuk ja helikopter, blokeeritakse kahe traktoriga. Seda tehakse kindral Maltsevi ülesandel, kes on õhukaitsevägede staabiülem.

4.00: Leningrad. Kogu televisioonitehnika võetakse sõjaväe vormiriietuses isikute kontrolli alla. Leningradi telekeskuse piirab ümber miilits. Seda tehakse Leningradi rahvasaadikute nõukogu esimehe Aleksandr Beljajevi ülesandel.

6.00: Moskva. Kaitseminister Dmitri Jazov kutsub kokku sõjaväejuhid ning annab neile käsu kindlustada kord vastavalt olukorrale ja tugevdada sõjaväeobjektide kaitset. “Mis puutub ülejäänusse,” ütleb Jazov, “te saate sellest teada raadiost ja ajalehtedest.”

6.30: Antakse teada, et Gorbatšov on “tervislikel põhjustel” ametikohustused üle andnud ning võim on üle läinud asepresident Janajevile. Loodud on riiklik erakorralise olukorra komitee järgmiste liikmetega: Oleg Baklanov – Nõukogude Liidu kaitsenõukogu esimehe esimene asetäitja, Vladimir Krjutškov – Nõukogude Liidu riikliku julgeolekukomitee (KGB) esimees, Valentin Pavlov – Nõukogude Liidu ministrite nõukogu esimees, Boriss Pugo – Nõukogude Liidu siseminister, Vassili Starodubtsev – Nõukogude Liidu põllumajandustöötajate liidu esimees, Aleksandr Tizjakov – Nõukogude Liidu riigiettevõtete ning tööstus-, transpordi- ja sidekoondiste liidu esimees, Dmitri Jazov – Nõukogude Liidu kaitseminister, Gennadi Janajev – Nõukogude Liidu presidendi kohusetäitja.

8.25: Leedu. Kaunase televisiooni- ja raadiokeskuse hõivab Nõukogude armee. Saated kaovad eetrist. Leedu raadio Vilniuses jätkab siiski saadete eetrisseandmist.

9.20: Vilnius. Suuremat sõjaväe tegevust pole märgata.

9.40: Moskva. Venemaa televisoon blokeeritakse, selle saadete edastamine peatub. Moskvas täheldatakse mõningast armeesõidukite liikumist. Kremlis ega selle ümber sõjavägi ei tegutse. Mõnedel tänavatel on sõjaväe liikluse reguleerijad.

10.00: Leningrad. Leningradi raadio teatab kohaliku erakorralise olukorra komitee loomisest. Sellesse kuuluvad: Viktor Samsonov (Leningradi sõjaväeringkonna ülem ja Leningradi komandant), Vjatšeslav Štšerbakov (Leningradi rahvasaadikute nõukogu täitevkomitee esimehe esimene asetäitja ja eriolukordade komitee esimees), Juri Jarov (Leningradi oblastinõukogu esimees), Anatoli Kurkov (kohaliku KGB esimees) ja Viktor Hramtsov (eriolukordade komitee esimehe asetäitja). Streigid, miitingud ja alkoholi müük keelatakse. Piiratakse video- ja audiotehnika kasutamist ning trükkimist ja koopiate valmistamist. Massimeedia võetakse kontrolli alla. Transporti hakatakse reguleerima. 20. augustiks kuulutatakse välja Leningradi oblastikomitee pleenum, kus on oodata esimese sekretäri Boriss Gidaspovi tagandamist.

11.30: Moskva. Venemaa presidendi Boriss Jeltsini pressiteenistus teatab, et teated, mille kohaselt on ta kella 12-ks Maneeži väljakule massimiitingu kokku kutsunud, on “jultunud provokatsioon”.

11.34: Putši mõistavad hukka ning nimetavad seda reaktsiooniliseks ja konstitutsioonivastaseks Venemaa president Boriss Jeltsin, Vene NFSV ministrite nõukogu esimees Ivan Silajev ja Vene NFSV ülemnõukogu esimehe kohusetäitja Ruslan Hasbulatov. Nad kutsuvad üles üldstreigile.

11.45: Moskva. Putšivastased meeleavaldajad hakkavad kogunema Maneeži väljakule. Rahva laiali ajamiseks ei võeta midagi ette. Sõjaväge pole näha. Meeleavaldajad ajavad minema liberaaldemokraatliku partei esimehe Vladimir Žirinovski hüüetega: “Fašist!”

11.54: Moskva. Nõukogude Liidu riikliku uudisteagentuuri TASS hoone juurde paigutatakse kümme soomukit. Sõdureid juhtiv kapten ütleb, et tulistab rahvast, kui talle selleks käsk antakse.

12.00: Moskva. Maneeži väljakule on putši vastu meelt avaldama tulnud juba tuhandeid inimesi. Suure Teatri poolt läheneb soomukite kolonn. Tuhanded inimesed ühendavad käed ja takistavad nende pääsu väljakule.

12.13: Moskva. Jeltsin mõistab putši pressikonverentsil hukka. Ta ütleb, et tema tundeid jagavad Ukraina ja teiste liiduvabariikide juhid, kellega ta rääkinud on. Jeltsin teatab, et katsed Gorbatšoviga ühendust võtta on ebaõnnestunud. Jeltsini sõnul on Gorbatšovile võimu andnud rahvas ja keegi ei saa seda talt ära võtta. Jeltsin teatab, et annab hiljem välja presidendi ukaasi, milles kuulutatakse ebaseadusliku komitee otsused Venemaal kehtetuks.

12.19: Moskva. Inimesed kogunevad Moskva linnanõukogu hoone juurde. Majakovski väljaku suunast ilmub kümme soomukit. Inimesed blokeerivad Tverskaja tänava, takistades armeesõidukite lähenemise Kremlile. Meeleavaldajad ronivad soomukitele ja kannavad loosungeid “Ei fašismile!”

12.30: Moskva. Soomukid taganevad Moskva linnanõukogu juurest. Meeleavaldajad ja loosungid jääved soomukitele.

12.30: Moskva. Kümme bussi OMON-i eriüksuslastega ilmuvad Tverskaja tänavale. Meeleavaldajad kasutavad kaht trolli tänava ja sissepääsu Maneeži väljakule sulgemiseks. Väljakule lähenevad kiirabiautod.

12.30: Moskva. Minski maanteel nähakse tankikolonni, mis suundub Moskva kesklinna poole.

12.36: Moskva. Moskva komandant teatab, et linnas on kõik vaikne ja seal pole erakorralist olukorda välja kuulutatud. Relvi ei kasutata ning sõjalised grupeeringud viiakse õhtuks linnast välja.

12.46: Vilnius. Tuhanded inimesed koguneva Leedu ülemnõukogu hoone juurde, et seda kaitsta. Vilniuse garnisoni ülem, kindral Valeri Frolov keeldub oma kavatsustest rääkimast. Selleks hetkeks pole sõjavägi veel midagi ette võtnud.

12.50: Tallinn. Eesti juhid kutsuvad üles rahulikkusele ja vaimukindlusele. Nad lubavad, et Eesti iseseisvuse taastamist jätkatakse.

12.51: Vilnius. Leedu ülemnõukogu esimees Vytautas Landsbergis kõneleb raadios ning kutsub lääneriike ja ÜRO-d üles Leedut kaitsma ja seisma vastu uuele stalinismile. Ta teatab, et talle helistas Balti sõjaväeringkonna ülem Fjodor Kuzmin, kes nõudis leedulaste relvitustamist. Landsbergis keeldus käsku täitmast.

13.00: Moskva. Jeltsin tuleb ülemnõukogu hoonest välja, hüppab Tamani diviisi tankile number 110 ja peab kõne, milles nõuab, et riik jätkaks normaalset konstitutsioonilist arengut.

13.08: Moskva. Katmata torudega tankid paigutatakse kõigile Moskva kesklinna sildadele. Liikumise Tverskaja tänaval blokeerivad soomukid. Moskva komandant Nikolai Smirnov teatab, et Moskvas on välja kuulutatud erakorraline seisukord ja Moskvasse on toodud sõjavägi, et kaitsta korda ja takistada terroriakte. Smirnov teatab, et ta ei tea, kus Gorbatšov on.

13.20: Maneeži väljakule üritavad pääseda veekahurid. Meeleavaldajad ründavad masinaid, mis taganevad.

13.39: Moskva. Hasbulatov teatab, et Vene NFSV ülemnõukogu koguneb 21. augustil, et arutada putši tagajärjel tekkinud poliitilist olukorda vabariigis.

13.44: Moskva. Jeltsin annab välja ukaasi, mis kuulutab erakorralise olukorra komitee ebaseaduslikuks ja lubab anda kohtu alla igaühe, kes sellele abi osutab.

14.00: Leningrad. Leningradi rahvasaadikute nõukogu esimehe Aleksandr Beljajevi välja kuulutatud teleesinemist ei toimu. Mingit seletust ei anta.

14.00: Moskva. Teatri väljaku lähedale on ilmunud mitu tanki. Need liiguvad KGB peakorteri poole Lubjankal. Motoriseeritud jalaväeüksus on paigutatud Suure Teatri juurde. Pääs Maneeži väljakule on blokeeritud trollidega. Bussid OMON-lastega on pargitud ajaloomuuseumi juurde. Soomukite kolonn üritab pääseda Maneeži väljaku ja Aleksandri aia vahele, aga meeleavaldajad takistavad nende tee. Major Viktor Gogolev teatab soomukil seistes, et tal pole käsku tulistada ja näitab oma püstoli tühja magasini.

14.06: Vilnius. Leedu parlament kutsub inimesi üles poliitilisele üldstreigile, juhul kui Nõukogude väed valitsuse kukutavad. Inimestel palutakse koguneda linnade keskväljakutele.

14.20: Riia. Läti kommunistliku partei keskkomitee poliitbüroo liige ja esimene sekretär Alfrēds Rubiks annab Riias pressikonverentsi, kus ütleb, et jälgib võimu ülevõtmist mitte ainult rõõmu, vaid ka uhkusega. See on tema sõnul kommunistliku partei unistuse täitumine. Rubiks teatab, et Läti on üks kuuest regioonist, kus kuulutatakse välja erakorraline olukord kuueks kuuks. Kogu võim läheb üle erakorralise olukorra komiteele, mille moodustab Balti sõjaväeringkonna ülem Fjodor Kuzmin. Läti kommunistlik partei esitab selleks kandidaadid. Kõik poliitilised parteid, mille tegevus on vastuolus Nõukogude Liidu ja Läti NSV konstitutsiooniga, keelatakse. Massimeedia kanalid, mis ei toeta uut korda, suletakse. Rubiksi sõnul vahistatakse mõned äärmuslikud saadikud ning Läti ülemnõukogu valvavatelt valvuritelt võetakse relvad ära. Rubiks kinnitab, et igasugune vastutegevus erakorralise olukorra komiteele oleks enesetapp.

14.43: Leningrad. Üle tuhande meeleavaldaja koguneb Leningradi rahvasaadikute nõukogu hoone juurde plakatitega “Kõik streikima!” ja “Ei fašistlikule huntale!” Rahvaga ühinevad mõned saadikud.

14.58: Moskva. Riikliku teleraadiokomitee esimehe Leonid Kravtšenko käsul ei edasta Venemaa televisioon ja raadio 19. ja 20. augustil saateid. Toimetajad jätkavad siiski tööd.

15.00: Vilnius. OMON hõivab peamise telefonijaama. Operaatoritel kästakse tööpostidelt lahkuda kuni järgmise hommikuni.

15.21: Riia. Läti ülemnõukogu esimees Anatolijs Gorbunovs üritab ühendust võtta Janajeviga, et saada teada, kas Lätis on välja kuulutatud erakorraline olukord. Kõik katsed kontakti saada ebaõnnestuvad.

15.28: Moskva. Erakorralise olukorra komiteele lähedased allikad eitavad kuulujutte, et Gorbatšov on surnud.

15.30: Moskva. Ülemnõukogu hoone (“Valge Maja”) juures kisuvad inimesed sillutisest kive ja telliseid ning püstitavad barrikaade. Hoone kaitset organiseerib ülemnõukogu liige, kindral Konstantin Kobets.

15.32: Moskva. Venemaa riigisekretär Gennadi Burbulis nõuab, et kõik faksiaparaadid Venemaal lülitataks vastuvõturežiimile.

15.51: Leningrad. Kõik ajalehed on ilmunud normaalselt. Ära on trükitud ka Jeltsini avaldus.

15.55: Leningrad. Miilits saab käsu minna üle Venemaa siseministeeriumi alluvusse.

16.17: Vilnius. Landsbergis teatab, et Leedu ei ühine Jeltsini üleskutsega alustada üldstreiki, kuid Leedus alustatakse kodanikuallumatuse kampaaniat. Isehakanud sõjaväekomandandid üritavad mitmetes Leedu linnades kontrolli enese kätte võtta. Landsbergis kutsub USA-d üles tunnustama Leedu iseseisvust. Ta ei välista võimalust, et moodustatakse eksiilvalitsus.

16.31: Moskva. Linnapea Juri Lužkov mõistab putši hukka ja kutsub moskvalasi üles ühinema üldstreigiga.

16.47: Moskva. Jeltsin annab välja ukaasi, milles deklareerib, et 1) kõik Venemaa territooriumil asuvad Nõukogude Liidu võimuorganid, sealhulgas KGB, siseministeerium ja kaitseministeerium alluvad nüüd Venemaa presidendile Boriss Jeltsinile, 2) kõik Nõukogude Liidu võimuorganid Venemaa territooriumil alluvad vastavatele Venemaa võimuorganitele ja 3) kõik valitsuse töötajad, kes täidavad erakorralise olukorra komitee käske, vabastatakse ametist ja antakse kohtu alla.

17.00: Moskva. Vene NFSV ministrite nõukogu esimees Ivan Silajev annab pressikonverentsi Valge Maja juures. Ta kutsub üles putšivastasele tegevusele ning teatab, et Venemaa valitsus ei tea, kus Gorbatšov asub.

17.00: Moskva. Soomukid puhastavad sissepääsu Maneeži väljakule. Trollid, mis takistasid pääsu Tverskaja tänavale, eemaldatakse. Autod väljakule ei pääse, kuid inimesed jalgsi küll. Tundmatuks jäänud kindral kutsub inimesi üles laiali minema, kuid rahvast tuleb selle asemel hoopis juurde.

17.06: Leningrad. Rahvasaadikute nõukogu mõistab putši hukka ja lubab toetust Jeltsinile. Avaldusele on alla kirjutanud nõukogu esimees Aleksandr Beljajev.

17.10: Moskva. Esimesed teated tulistamisest. Tankid ja muud armeesõidukid püüavad ületada Borodinski silda kesklinna suunas, kuid neid peatavad bussidest ja trollidest tehtud barrikaadid. Sõdurid pööravad ümber ja lahkuvad, kuid enne seda tulistab üks ohvitser püstolist õhku kuus lasku.

17.15: Moskva. Meeleavaldajad püstitavad Valge Maja juurde barrikaade, kasutades veoautosid, lähedalasuva mänguväljaku piirdeaedu, betoonplokke, pinke ja puid. Püstitakse mobiilne esmaabikeskus. Venemaa siseministeeriumi väed, mis on lojaalsed Venemaa valitusele, kogutakse Valgesse Majja. Hoonesse sisenevad kasakate esindajad, keda tervitatakse aplausiga.

17.55: Leningrad. Rahvasaadikute nõukogu koguneb ja väljendab vastuseisu Leningradis välja kuulutatud erakorralisele seisukorrale. Linnas asuvate sisevägede ülem Arkadi Kramarov teatab, et kuuletub vaid kohalikele linnavõimudele. Nõukogu hoone sissepääsud blokeeritakse veoautodega.

18.22: Moskva. Jeltsin pöördub relvajõudude, KGB ja sisevägede poole ning palub toetust.

18.38: Moskva. Jeltsin pöördub toetuse saamiseks Venemaa õigeusu kiriku poole.

18.45: Riia. Läti ülemnõukogu võtab vastu ülemnõukogu ja ministrite nõukogu ühisavalduse, kus nimetatakse putši ebaseaduslikuks.

19.00: Riia. OMON hõivab Läti televisiooni. Ohvreid ei ole.

19.07: Moskva. Tverskaja tänaval visatakse rahva sekka lendlehti Jeltsin pöördumise ja ukaaside tekstiga.

19.28: Leningrad. Moskvast saabunud Anatoli Sobtšak esineb rahvasaadikute nõukogu ees. Ta ütleb, et kohtus erakorralise olukorra komitee juhtidega, keda peab kurjategijateks, keda tuleks karistada.

19.32: Leningrad. Leningradi televisiooni saadete edastamine blokeeritakse Moskva käsul. Leningradi teleraadiokomitee esimees Boriss Petrov lubab leida viisi sellest mööda minna, et kanda üle rahvasaadikute sõnavõtte.

20.08: Leningrad. Iisaku väljakul leiab aset putšivastane meeleavaldus. Trollidest ja pargipinkidest püstitakse barrikaadid. Teadetekohaselt üllatas putš paljusid kohalikke KGB ohvitsere ning nad on selle vastu.

20.13: Moskva. Moskva oblastist pärit ülemnõukogu saadikud kavatsevad külastada kõiki piirkonna sõjaväeosi ja muid objekte, et anda sõjaväelastele üle Jeltsin pöördumine ja ukaasid. Venemaa presidendi ja valitsuse otsused antakse edasi ka kõigile Moskva raudtee- ja lennujaamadele.

20.39: Leningrad. Linnapea Anatoli Sobtšak kutsub üles ülelinnalisele üldstreigile alates 20. augustist. Samuti kutsub ta inimesi üles kogunema Palee väljakule.

20.52: Moskva. Boriss Jeltsin kõneleb Valge Maja juures rahvale. Ta räägib valitsuse viimastest otsustest ja annab teada, et valitsuse liikmed jäävad Valgesse Majja 24 tunniks ööpäevas.

21.00: Riia. OMON hõivab Läti siseministeeriumi hoone.

21.59: Leningrad. Linnapea Anatoli Sobtšak esineb kohalikus televisioonis ja teatab Jeltsini ukaaside elluviimisest. Aselinnapea Vjatšeslav Štšerbakov ja Leningradi oblastinõukogu esimees Juri Jarov esinevad sammuti ning teatavad, et nad nimetati kohaliku erakorralise olukorra komitee liikmeks enese teadmata ja nõusolekuta. Jarov ütleb, et põllumehed peaksid tööd jätkama ja oblastikomitee jätkab oma normaalset tegevust.

22.06: Moskva. Vene NFSV ülemnõukogu vastloodud raadiojaama kaudu palutakse kodanikel lõhkuda barrikaadid Valge Maja ümber, et Venemaa valitsust toetav Tamani diviis koos kümne tankiga läbi pääseks, et asuda Valge Maja kaitsepositsioonidele. Tamani diviisi juhib major Jevdokimov.

22.26: Moskva. Tamani diviis ja selle kümme tanki asuvad kaitsepositsioonidele Valge Maja ümber. Sinna kogunenud rahvahulk väljendab kärarikkalt oma rõõmu.

23.18: Moskva. Venemaa asepresident Aleksandr Rutskoi, kes on ise Afganistani sõja veteran, kutsub kõiki sõjaväelasi putšistidele vastu astuma ja toetama Venemaa valitsust.