Riigikontrolli vanemaudiitor Meelis Peerna tutvustas V erakorralise meditsiini kevadkonverentsil aprilli lõpus valmiva perearstiabi korralduse auditi tulemusi, vahendab Med24.

Audit viidi läbi perioodil 6-26. septembrini 2010 neljas Eesti haiglas: Põhja-Eesti regionaalhaiglas (PERH), Tartu Ülikooli kliinikumis (TÜK), Pärnu haiglas (PH) ning Ida-Viru keskhaiglas (IVKH). Valimist  jäeti välja lapsed ning ambulatoorsed traumahaiged. Kokku analüüsiti 3672 patsiendi andmeid.

Peerna sõnul pöördus 3672 patsiendist, kes omakorda moodustavad vaid osa koguhulgast,  EMOsse põhjendamata 39 protsenti. Haiglate kaupa välja tuues oli enim põhjendamata pöördumisi PERHis — 43,6 protsenti, järgnes Pärnu haigla 37,1 protsendiga. IVKHs oli põhjendamata pöördumisi  33,4 protsenti ning TÜK-is 32,1 protsenti.

Peerna juhtis tähelepanu sellele, et igal haiglal on oma nö tipp-päevad nädala sees, mil põhjendamatuid pöördumisi on kõige enam: TÜK-is ja PH-s on selleks teisipäev, IVKH-s kolmapäev ning PERHis reede.

Nii põhjendatud kui põhjendamata patsientide suurimad külastusajad langevad tavapärasele tööajale ehk patsiendid hakkavad tulema hommikul kell 8, patsientide arv saavutab haripunkti 8-11 vahel. Õhtul 6-8st alates toimub langus ja EMOsse enam ei tulda. See tähendab, et osa patsientidest, kes pöörduvad töövälisel ajal ning põhjendamata, moodustab 10 protsenti.

Põhjendamata patsientidest 81 protsenti tuli EMOsse eelnevalt perearsti juurde pöördumata.

Põhjendamata kaebuste top:

· nohu — 89,5%

· putukahammustus 88,9

· ärevus, paanikahäire — 76,7

· kaelavalu

· kõrv lukus

· lööve

· köha

· kõrvavalu.