Ajakirjanik Kaarel Tarand küsis Vikerraadio saates "Reporteritund" Atoneniga maksude küsimuses vaieldes, et kas viimane ei raatsiks siis riigile raskel ajal näiteks kaks protsenti rohkem tulumaksu maksta.

"Mina muideks ei raatsi," vastas Atonen. "Ma võin väga lihtsaid näiteid tuua. Rahvale räägitakse, et "hoidke kokku" ja samal ajal riigi kõrge võimuladvik ostab endale väga uhkeid autosid. Ma näen selles väga head signaali sellele, et tehke, mis teie tahate seal, meie elame siin oma elu. Ja andke andeks aga mina ei arva, et presidendiproua peab Audi Allroadiga sõitma - kui ma olin minister sõitsin Škoda Superbiga, mis on kolm korda odavam auto. Ma arvan, et vabalt võib presidendiproua sellega hakkama saada. Mingit küsimust ei ole, Eesti politsei ajab pätte selle autoga taga ja saab hakkama."

"Võib ju öelda, et see kokkuhoid on väga väike," jätkas endine majandusminister. "Aga tegelikult kui sellest sümboliväärtusest alla tulla, siis ma ütlen, et Eesti avalikus ruumis - ja ma ei taha seal minna muuseumite või Eesti Rahvamuuseumi kallale - on kohti, kust on tegelikult võimalik kokku hoida ja mina kui maksumaksja ei ole nõus enne panustama, kui ma näen, et tõepoolest kõik suhtuvad vastutustundlikult raha kasutamisse."

"Ma käisin pühapäeva õhtul Stockmanni kaubamajas. Seisis seal uhke džiip, ma vaatasin, et on ikka uhkelt pargitud see auto. Esiteks oli ta väga halvasti pargitud mitme koha peale ja siis ma nägin ühe lugupeetud Eesti avaliku teatri - nime ei ütle, aga ütleme, et asub ülikoolilinnas - templit selle auto peal ja ma sain kohe aru, et ka maksumaksja annab oma panuse selle teatri üleval hoidmisse ning mul tekkis kohe küsimus, et miks on seda vaja," tõi Atonen näite ja lisas: "Ma ei ole lihtsalt nõus ütlema riigile, et võtke rohkem, äkki te teete midagi head - ma tahan enne näha, et see raha jõuaks õigesse kohta."

"Koledaid ja negatiivseid näiteid on kõik kohad täis," vastas selle peale Kaarel Tarand, kelle hinnangul ei saa ükskikjuhtumite põhjal üldistusi teha.

"Aga kuidas me ikka maksame õpetajate palgad välja? Kärpides neid või?" lisas Tarand ironiseerides vastu.

"Mis on maksude kogumise mõte üleüldse?" alustas Kaarel Tarand oma seisukoha tutvustamist. "Vägivallaaparaat kogub elanikelt nende raha kokku selleks, et finantseerida ära mingisugused asjad, mida turg ei finantseeri ja mida ühiskond arvab, et peavad olemas olema nagu näiteks haridussüsteem, riigikaitse jne."

"Selleks tuleb saada mingi hulk raha kokku ja kui nüüd on ilmnenud, et me neid elutähtsaid asju ei jaksa praegusel tasemel maksude kogumisega ära finantseerida, siis on väga lihtsad kaks valikut," jätkas Tarand. "Kas vähendada nende elutähtsate avalike teenuste hulka või mahtu - näiteks teha osa meditsiini tasuliseks, osa haridust tasuliseks, osa riigikaitset tasuliseks - või koguda elanike käest makse, et neid teenuseid praegusel tasemel finantseerida. Minu seisukoht on see, et palun võtke minult rohkem raha. Mind ei ole veennud see madalate maksude retoorika, et vähem makse, siis tuleb õnn majja. Mina usaldan oma riiki ja tema avalikke süsteeme, olen nõus neil andma rohkem oma raha selleks, et nad need avalikud süsteemid ära finantseeriksid. Lihtne!"