Eesmaa tunnistas, et erakond on poliitiliselt seda arutanud ja otsustanud, et Keskerakond ei ole selle vastu, kui kogudus tahab Tallinna rajada vene õigeusu kiriku. "Aga see on hoopis midagi muud, kui me oleksime olnud arutamas või olnud nõus sellega, et meie erakonna esimees läheb küsima selle ehitamise jaoks raha Venemaalt. Minu arvamus ja ma usun, et ka väga paljude minu kolleegide arvamus on see, et Edgar Savisaar tegutses sellel hetkel kui Tallinna meer ja võibolla ka kui eraisik, sest Eestis on ju kirik lahutatud riigist. See käib ka õigeusu kiriku kohta," selgitas Eesmaa.

"Juhul, kui sellest oleks olnud juttu meie juhatuses, siis minu esimene küsimus oleks olnud kohe sellele ettekandjale, et miks me toetame seda Moskva patriarhaadile alluvat Vene kirikut, meil on ju ka teine vene kirik olemas. Kas see on poliitiliselt õige?" küsis Eesmaa ja lisas, et selline tegevus võib tekitada lõhet kahe kogukonna vahel nö kiriku pinnal, mis ei ole absoluutselt ühe Eesti poliitilise erakonna taotlus.

Eesmaa hinnangul on nn idarahaskandaalis on veel palju ebaselget. "Ma ei usu, et kõik need väljaütlejad on näinud täiesti absoluutselt kindlaid tõendeid selle kohta, et see asi tõesti nii toimus, nagu suurem osa meie ühiskonnast praegu arvab. Mina kuulusin meie erakonna erikomisjoni ja meie tegime tõsise katse kõigepealt ise teada saada ja näha, mis seal toimus olukorras, kus Edgar Savisaar on ise kõikidel juhtudel öelnud, et midagi sellist pole olnud. Kapo ei näidanud meile tõendeid. Kusjuures erikomisjonis oli kolm inimest, kes olid eelmises riigikogus ja kellel on võimalus tutvuda ka riigisaladustega. Suur osa inimesi teeb sellest ühe järelduse, meile kui selle erakonna eest vastutavatel inimestele jäi sellest väheseks," arutles erakonna aseesimees.