“Esitame pretensiooni lähipäevil,” ütles Pikani. “Ministeeriumipoolne kiirgustegevusloa väljastamisega viivitamine pole olnud õiguspärane.”

Pikani viitas, et kiiritustehase tööleasumise aluseks oleva loa viibimise tõttu kandis Steri saamata jäänud tulude ning muude lisakulude näol märgatavat kahju, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Luba viibis ju enam kui poolteist aastat ning oleme teinud vastavad arvutused,” tähendas Pikani, lisades, et Steri praegust käiku toetab ka Tallinna halduskohtu varasem otsus. Selle kohaselt oli õigusvastane, et keskkonnaministeerium viivitas Steri Sauel asuvale steriliseerimistehasele tegevusloa andmisega.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ütles, et ministeerium on Steri kasuks langetatud halduskohtu otsuse vaidlustanud. “Arvan, et enne kui see kohtuasi pole lõppenud, ei saa ka kahjunõude realiseerimist tulla,” ütles Tamkivi. “Kui kohus peaks otsustama, et ministeeriumi tegevus oli siiski põhjendatud, pole Steril esitatava kahjunõudega midagi peale hakata.”

Kui aga kohus peaks oma varasemale otsusele kindlaks jääma, tuleb Tamkivi sõnul Steri kahjunõue üle hinnata. “Kui kahju vastab ettevõtte poolt kirjeldatule ning on sellisel kujul aktsepteeritav, tuleb vastav summa ka välja maksta,” sõnas minister.

Ühtlasi avaldas Tamkivi lootust, et Steriga seotud protsessis on võimalik kahju hüvitamise asemel kompromissini jõuda. “Kuna kohtuasi ja ka kahjunõue on üleval, siis kõige mõistlikum oleks üritada ühiselt laua taha istuda ja leida mõlemale poolele sobilik lahend,” arvas Tamkivi. “Või siis tuleb ikkagi kohtuteega lõpuni minna, milleks võib kuluda veel paar aastat.”