Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EAÕK) Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Stefanus määras möödunud aasta detsembris Arussaare ja Lalsi koguduse hooldajaks-vaimulikuks munkpreester Orenti Mägi, kirjutas Sakala.

1998. aastast käib kohalikule kogudusele Tartust jumalasõna kuulutamas Tartu ja kogu Lõuna-Eesti piiskop Samuel Puusaar, kelle EAÕK on vaimuliku seisusest kõrvaldanud.

“Oleme harjunud Samueli jutlustega, oleme temaga rahul,” ütles Võhmas elav koguduse liige Aino Kasepuu ajalehele. Tema naabrid Paul ja Maria Kasepuu leidsid samuti, et Puusaar on hea jutlustaja.

Koguduse juhatuse esimehe Valdo Orri sõnul toetab kogudus Samuel Puusaart ja seetõttu on too keeldunud kiriku võtmeid uuele preestrile andmast.

“Kolmapäeval lubas Mägi, et tuleb koos töömehega, vahetab luku ja võtab kiriku üle,” rääkis Orr reedel. “Kogudus tuleb pühapäeval siia ja vaatame, mis sissetungi vastu teha saab.”

Usklikuna ei pea juhatuse esimees õigeks, et preestri määramisel ei arvestata koguduse arvamust, kirjutas Sakala.

Siseministeeriumi usuasjade osakonna juhataja Ilmo Au kinnitas, et Samuel Puusaar on EAÕK-i vaimulikuseisusest välja heidetud ning kuigi ta on sellise otsuse vaidlustanud, on ta praegu lihtsalt kodanik.

Puusaar väidab, et teda valis 1999. aasta juunis ametisse Tartus peetud EAÕK-i koguduste täiskogu. Siseministeerium pole tema valimist registreerinud. Puusaare sõnul ei taha riik iseseisva kirikuna tunnistada seda osa EAÕK-i kogudustest, kes tahab õigeusukirikut näha sellisena, nagu see oli Eesti ajal.

Praegu on käimas neli kohtuasja, millega vaidlustatakse metropoliit Stefanusele alluva EAÕK-i ja riigi otsused.

Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku sinodi esimees ülempreester Ardalion Keskküla arvab, et Arussaarel sündivat pole mõtet üle võimendada, sest tegemist on isehakanutega.

EAÕK-i Arussaare Issanda Taevaminemise kirikus käib koos kümmekond inimest Võhmast, Kabalast ja Kiriverest. Mitu neist on pärit Setumaalt.

1923.-1945. aastani kuulus EAÕK autonoomse kirikuna Konstantinoopoli juhtimise alla ja 1945. aastal allutati see vägivaldselt Moskva patriarhaadile. Pärast Eesti taasiseseisvumist on puhkenud lahkarvamused mitme suuna vahel, kellest üks soovib olla seotud Konstantinoopoli, teine Moskva patriarhaadiga ning kolmas eelistab sõltumatust.