Tarbija tahab ikka odavamalt saada ja energia ei ole erandiks. Tuulenergia üks lähtekoht on ju see, et tuule eest ei pea maksma, ta puhub niisama. Päikeseenergiaga sama lugu. On välja arvutatud, et ühe päeva jooksul päikeselt maale saadetava energia hulk on samasuur kui kogu maakeral aasta jooksul ära kasutatakse.

Tuule ja päikese koos kasutamisel on ühel Koeru kandi põllumehel juba aastatepikkused kogemused.
Foto: Tõnis Kõiv

Pisituulik (nominaalvõimsus 150 W) ja väike päikesepaneel suudavad koos toota nii palju energiat, et jagub valvesüsteemile, elektrikarjusele kui liikumisanduriga töötavale valgustile. Eriti kasulikud on taolised lahendused kohtades, kus elektrit muidu ei olegi.
Koerus asuv tehas Konesko töötab EAS-i toel ja koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga kümme korda võimsamaid tuulikuid, mis on mõeldud ühe majapidamise tarbeks. Pikem kirjeldus nende kodulehel.


Tuuliku prototüüp püstitatakse lähiajal Saaremaale, Nasva külla. Konesko juhi Mart Hirtentreu sõnul on ta autosõitudel läbi Euroopa oma silmaga näinud, kuidas üha rohkem ja rohkem tuuleenergiat kasutatakse. Ei jää ka Eesti sest arengust eemale ning miks ei võiks eestlased osta just kodumaal toodetud tuulikut. Konesko on ainuke, kes Eestis terviklikku lahendust välja arendab ning lisaks konkurentsivõimelisele hinnale on sihiks madalad hoolduskulud. Mulle väga meeldiks kui Koeru töökohti juurde luuakse ja töötajatele rohkem palka makstakse.
Foto: Tõnis Kõiv

Loodetavasti juba järgmisel aastal saavad kõik huvilised omale soetada tuuliku, et see siis koduhoovi üles panna ja elektrit enda tarbeks tootma hakata. Ses osas olen aga küll skeptiline, mis väiketuulikute toodangu võrku müümist puudutab. Kui palju tuleb elektrivõrku investeerida, et võrk suudaks kõikide väiketootjate tillukesed elektrikogused vastu võtta ja samal ajal säiliks vajalik kvaliteet kõigi võrgus olevate tarbijate jaoks?! Need summad ei saa väikesed olla. Eks tasapisi toimub areng selleski suunas, et võrgud muutuksid „targemateks“.
Seniks on aga mõistlik sihiks seada: a)kuidas oma elektritarbimist vähendada; b)kuidas toota ise elektrit oma tarbeks. Oma tarbeks energia tootmisel ei teki ka mingit kohustust võrguettevõtte ees ja saab olla jätkuvalt „ vaba mees vabal maal“.
Tuuleenergiast üldisemalt saab palju infot Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhiga tehtud intervjuust: http://www.tuuleenergia.ee/2011/06/delfi-intervjuu-taisversioon/#more-6730
Koeru asub minu sünnikodust kümne kilomeetri kaugusel ning olen lõpetanud ka Koeru Keskkooli. Eks neil aastatel ole Koerus igasugu asju tehtud, aga eks sellest kirjuta kunagi teine kord…

PS! Kas te teadsite, et kui Mäeküla kõrtsist kama tellida siis peab ise keefiri, suhkru ja kamajahu kausis ühtlaseks ära segama. Lapsepõlv tuli meelde, kui seal lõunatasin.
Foto: Tõnis Kõiv

Loe teisi Tõnis Kõivu postitusi siit.