ESMASPÄEV, 17.01

Esmaspäeval alustasid Toomas Hendrik Ilves, Evelin Ilves ning nendega kaasas olnud poliitikute ning ärimeeste delegatsioon teekonda Stockholmi. Õhtusöögil pidas Toomas Hendrik Ilves ka reisi sissejuhatava kõne ning seejärel tõi Victoria laeva köögipere restoranis Gourmet Victoria lauale parimad road. Teekond võis alata!


Presidendipaariga on visiidil lisaks Eesti ärimeeste delegatsioonile kaasas ka justiitsminister Rein Lang ning majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.


TEISIPÄEV, 18.01

Enne Rootsis maabumist külastasid Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves hommikul laeva Victoria I kaptenisilda. 

Värtahamneni sadamakail olid presidendipaaril vastas prints Carl Philip, välisminister Carl Bildt ja kuningakoja esindajad.


Enne maale saabumist rulliti lahti ka pikk punane vaip. Vaata fotogaleriid:


Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia tervitasid visiidile saabunud president Toomas Hendrik Ilvest ja Evelin Ilvest pidulikul tseremoonial kuningalossis. 



Vaata fotogaleriid!


Seejärel külastas Ilves Stockholmis mälestusmärki “Vabaduse värav”, mis sümboliseerib eestlastest paadipõgenike tänu Rootsile ja rootslastele, kes nad enam kui 65 aastat tagasi vastu võtsid.

President Toomas Hendrik Ilves tänas kuningas Carl XVI Gustafi abi ja toetuse eest mälestusmärgi püstitamisel ning kõiki mälestusmärgi püstitamiseks annetusi teinud inimesi. 

"Kümned tuhanded eestlased ja eesti-rootslased olid jätnud oma kodud ja kodumaa, pagenud sõja, okupatsiooni ja vägivalla eest ning saabunud põgenikena üle Läänemere," meenutas president Ilves.


Mälestusmärki käis koos presidendi ja kuningaga vaatamas ka Rootsi välisminister Carl Bildt.


President Ilves kohtus ka Rootsi peamininistri Fredrick Reinfeldtiga.


Kohtumisele välisminister Carl Bildtiga järgnenud pressikonverentsil ütles Bildt Delfile, et Eesti sai majanduskriisiga näiteks võrreldes Lätiga muljetavaldavalt hästi hakkama.

"See on muljeltavaldav, selle üle võib uhke olla! Võrreldes näiteks Lätiga on suur vahe," tunnustas  Bildt eestlasi.



President jõudis teisipäeval käia külas ka Stockholmis asuva Eesti Maja inimestel.



Teisipäeva õhtul toimus Stockholmi kuningalossis suurejooneline bankett kuningas Carl XVI Gustaf'i ja kuninganna Silvia auks.

Auvalve tõstis mõõgad iga külalise saabudes, mängis vanamuusika ansambel ning valitses teatraalne õhkkond. Seltskonnas oli nii doktoreid, ministreid, peatoimetajaid ja õukonnaliikmeid. Vaata fotogaleriid!

KOLMAPÄEV, 19.01

Kolmapäeva hommikul külastas president koos Rootsi kuningaga äriseminari Exportradetis.

President Ilves külastas ka riikliku elektriettevõtet Svenska Kraftnät.


Ka osales president Ilves küberjulgeoleku seminaril Rahvuslikus Kaitsekolledžis.


Pärast seminari vaatas president Toomas Hendrik Ilves üle aga oma kunagise lapsepõlvekodu Stockholmi äärelinnas Vällingby's. Korter, kus tema perekond toona elas, on kitsuke, veidi sarnane siinsete Eesti hruštšovkadele - kaks tuba, köök ja kitsas esik.

Ilvese sõnul on tal lapsepõlvekodust tegelikult vaid üksikud mälupildid - lahkus ju Ilves sealt vähem kui nelja-aastasena. Küll aga mäletab tänane riigijuht, et koridoris uksepiida juures rippus kiik.


Eesti presidendipaari auks korraldati kolmapäeva keskpäeval Stockholmi raekojas pidulik lõuna, kus osalesid ka kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia – Stockholmi linnavalitsusel on traditsioon võõrustada kõiki Rootsi kõrgeid väliskülalisi.



 Kolmapäeva õhtul oli ka Eesti riigipea vastuvõtt Ooperiterrasi kontserdisaalis.


Vastuvõtule järgnes ka kontsert, mida presidendipaar ning kuningas ja kuninganna jälgisid esireast.


NELJAPÄEV, 20.01

Hommikul külastati koos Rootsi kuninga ja kuningannaga Eesti kooli.

Koolis uurisid lapsed, miks Ilves üldse presidendiks saada tahtis. "Parim, mida inimene saab oma elus teha, on teenida oma kodumaad," vastas Ilves lastele Cicero tsitaadiga ja lisas juurde, et ega ta ise esialgu väga ei tahtnudki riigipeaks saada, aga kuna teda ümbritsevad inimesed seda soovisid, siis ta oli nõus.


Seejärel külastas president Toomas Hendrik Ilves Euroopa Liidu Põhjala lahinggruppi.


President Toomas Hendrik Ilves pidas neljapäeval Uppsala ülikoolis loengu. Presidendiga olid Skandinaavia vanimas ülikoolis kaasas ka abikaasa Evelin Ilves ning Rootsi prints Carl Philip.



Evelin Ilves külastas ka lastehaiglat ning lapsed kinkisid presidendiprouale armsa kaisukaru.



 Seejärel einestati veel Uppsala maavanema juures ning peagi oligi käes aeg kodumaale naasta.