Välisminister Urmas Paeti sõnul on Haiti missiooni välilaagri juhi koha pakkumine Eesti ekspertidele märk, et Eesti arengukoostöö ja meie päästemeeskond on tõusnud rahvusvahelises päästekoostöös kõrgelt usaldatud partneriks. „Eesti ekspertide abi on Haitil olnud väga vajalik ning tunnustatud nii Maailmapanga kui mitmete teiste partnerite poolt,“ sõnas välisminister Paet.

Eesti spetsialistid osalevad Haitil Soome, Rootsi, Norra, Taani ja Eesti ühismissioonil nn rahvusvahelise humanitaarpartnerluse (International Humanitarian Partnership-IHP) koostöövõrgustiku raames. Lisaks Haitile on Eesti eksperdid abi andnud näiteks Namiibias, Pakistanis ja Indoneesias.

Eesti on eraldanud Haiti toetuseks seni kokku 6 841 309 krooni. Sellest moodustab humanitaarabi 5 667 309 miljonit krooni. Humanitaarabist 2,5 miljonit krooni annetas Eesti Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu Seltside Föderatsioonile. Ülejäänud humanitaarabi summad kulusid Eesti meedikute ja tehniliste spetsialistide Haitile lähetamiseks. Kõik Eesti Haitile lähetatud Eesti eksperdid on Eesti päästemeeskonna liikmed.

Haiti lapsed

Pikaajaliseks riigi ülesehitamiseks on Eesti annetanud kokku 100 000 dollarit (1 284 890 krooni) Maailmapanga hallatavale mitmepoolsele doonorite usaldusfondile ja ÜRO lastefondile — UNICEFile. Eesti panus oli ka kaks Haitile saadetud 45-ruutmeetrilist telki koos põranda, mööbli ja valgustusega. Samuti jättis Eesti Haitile 86 000 krooni väärtuses IT-varustust.

12. jaanuaril 2010 tabas Haitit ulatuslik maavärin, mille tagajärjel on hukkunud vähemalt 222 510 ja vigastatud ligi 300 000 inimest. Üle 1,2 miljoni elaniku jäi kodutuks, laiemalt mõjutab katastroof ligi 3 miljoni inimese elu.