“Balti kett oli Balti rahvaste koostöö kõrgeim vorm, mida pole nähtud kunagi varem ega hiljem ning mis andis meie riikidele ka soovitud tulemuse — vabaduse. See oli esimene kord kui kaks miljonit inimest inimketti liitnud Baltimaade iseseisvusliikumine kerkis maailma meediasse usaldusväärse peavooluliikumisena, millega pidi arvestama ka perestroika algatamise eest õigusega Läänes laialdast toetust nautinud Mihhail Gorbatshov,” meenutas Tallinna linnapea.

“20 aastat tagasi Baltimaade Rahvarinnete korraldatud Balti ketis seistes ei osanud enamik meist loota, et juba vähem kui kahe aasta möödudes olemegi jälle rahvana vabad. See oli meie põlvkonna ime, mis ei sündinud siiski saatuselt armuandi oodates, vaid samm-sammult, tasakaalukalt edasi rühkides, esimesi ohjates, tagumisi järele aidates,” rääkis Savisaar.

Tallinna linnapea tänas kõiki eestlasi, lätlasi ja leedulasi, kes 20 aasta eest Balti ketil osalesid, samuti kõiki neid, kes mujal maailmas Baltikumile kaasa elasid ning kõiki, kes oma tänase kohalviibimisega kinnitasid, et pole Balti rahvaste ajaloo üht tipphetke unustanud.

Täna pärastlõunal avati Brüsselis, Mini-Euroopa teemapargis kolme Balti pealinna Tallinna, Riia ja Vilniuse koostöös valminud mini Balti kett ning moodustati sümboolne Euroopa kett.

Üle 6 meetri pikkune miniatuurne Balti kett valmistati Eesti Riiklikus Nukuteatris. Mini- balti- kett kujutab endast vähendatud kujul 1989. aastal kolme Balti riiki läbinud üle 600 kilomeetri pikkust inimketti, kus sarnaselt pärisketile on kujutatud inimesi loosungite, rahvuslippude ja rahvariietega. Miniatuursetest Tallinna vanalinna tornidest algav kett möödub Riia Vabadussambast ning ulatub Vilniuse Ülikooli maketini. Balti kett jääb Mini-Euroopa püsiekspositsiooni.

Pärast miniketi avamist moodustati Euroopa pargis ligi tuhandest inimesest koosnev kuni 1,2 kilomeetri pikkune, rohkete Balti- ja teiste maade rahvuslippudega dekoreeritud Euroopa kett. Üheskoos, käest-kinni seistes, lauldi mitteametlikku Balti hümni “Ärgake Baltimaad/Atmostas Baltija/Bunda jau Baltija!”. Laulu kandsid ette Euroopa eestlaste ja lätlaste koorid ning folkansambel Ro:toro.

Üritusele eelnes Tallinna ja Riia delegatsioonide lõunasöök Leedu uue eurovoliniku Algirdas G. Ðemetaga, kelle vastutusalaks on Euroopa Liidu rahastusprogrammid ja eelarveküsimused.