Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ütles Postimees.ee-le, et ehitustööde käigus tuli krundilt välja ühishaud, mida arheoloogid praegu puhastavad.

Duboviku sõnul pärineb haud ilmselt 15.–17. sajandist ning see võib olla keskaegsel võllamäel hukatute haud.

“Hauda võib ilmselt seostada Liivalaia tänaval asuva praeguse Hansapanga hoone lähedal asunud keskaegse võllamäega, kus hukati kurjategijaid. Hukatud ja muul moel surnud kurjategijaid ei saanud matta pühale maale ja nii maeti nad võllamäe lähedusse ühishaudadesse,” selgitas arheoloogiliste kaevamiste juht Vladimir Sokolovski.

Üks Ravi 4 maja elanik teatas Delfile, et väljakaevamised toimuvad kombineeritud aadressidel Ravi tn 6, Ravi tn 6a, Uus-Tatari tn 12, kuhu AS Kolle kavandab ehitada kolmikelamu.

Kaevetöid pealt näinud mees kirjeldas, et tööde käigus on välja tulnud mitte ainult luustikud (mis asetsevad erinevatel kõrgustel — kohapeal on visuaalselt näha allpool tumedamad ja ülalpool heledamad inimjäänused). Välja on kaevatud ka kõrvalasetseva keskaegse hoone vundament, mida arheoloog vestluses kinnitas. “See on hästi säilinud ning selgelt nähtav,” rääkis ta.