“Euroopa Parlamendi välisasjade komisjoni esimehena tahan väljendada sel raskel ajal täielikku solidaarsust Euroopa Liidu liikmesriigi Eestiga. Ma olen tõsises mures Eesti ja Venemaa vaheliste suhete halvenemise pärast,” teatas Jacek Saryus-Wolski.

Vene võimude põhjusetud laiaulatuslikud mitmetasemelised Eesti-vastased rünnakud, sealhulgas mitmed Eesti siseasjadesse sekkumised, on lubamatud ning vastuolus tsiviliseeritud riikide vaheliste suhete reeglistikuga, leiab välisasjade komisjoni esimees.

Eestil kui iseseisval EL ja NATO liikmesriigil on suveräänne õigus anda hinnnang oma traagilisele minevikule, mis sisaldab nelja aastat natsiokupatsiooni ja 48-aasta pikkust nõukogude okupatsiooni ja terrorit. Euroopa Parlament on alates 1983. aastast üksmeelselt mõistnud hukka Balti riikide okupatsiooni ja ebaseadusliku inkorporeerimise Nõukogude Liitu.

Euroopa Parlamendi välisasjade komisjoni juht kutsub Vene võime üles täitma Viini konventsiooniga kehtestatud rahvusvahelisi kohustusi, tagama EL liikmesriikide Moskva saatkondade kaitse ning hoiduma igasugustest sekkumistest Eesti siseasjadesse.