Siseminister Tarmo Loodus avalikustas 2. aprillil riigikogus esinedes, et kolm korda ebaseadusliku riigis viibimise eest karistatud Angotti pääses 20. novembril 1999 Eestisse riigikantselei kutsel ja piirivalve tollase peadirektori Tarmo Kõutsi korraldusel, kirjutab Postimees.

Riigisekretär Aino Lepik von Wirén teatas, et riigikantseleis pole Angottile saadetud kirjalikust kutsest jälgegi.

Teisipäeval teatas Loodus, et piirivalvesse helistati riigikantseleist ning helistaja oli koordinatsioonidirektor Eerik-Niiles Kross.

Kross koordineeris tol ajal kõigi Eesti julgeolekuasutuste — välisluure, kaitsepolitsei, valitsusside ja sõjaväeluure — tegevust.

Looduse sõnul oli Krossi tegevus seaduslik, sest temal kui luurekoordinaatoril oli õigus helistada ja paluda oma töö huvides inimesi Eestisse lasta, märgib Eesti Päevaleht.

“Tema motiive ma öelda ei saa, sellega tegeleb uurimine,” rääkis Loodus. Ta keeldus ütlemast, kas kaitsepolitseinikud, kes uurivad Angottile Eestis kaheaastase elamisloa andmise tagamaid, on Krossi küsitlenud.

Endine piirivalve peadirektor, nüüdne kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts, kellel pole Angotti juhtum varem meeles olnud, kinnitas teisipäeval Postimehele Looduse sõnu.

Praegu presidendi julgeolekunõunikuna töötav Kross väitis, et Angotti riiki sisenemisel palus abi isik, kes oli seotud Eesti julgeolekuhuvidega. “Kõnealune telefonikõne oli julgeolekuasutuste seisukohalt vajalik, lausus ta. “Pean vajalikuks rõhutada, et Angotti ise ei ole ega ole olnud antud huvidega seotud.”

Kross lisas, et Angotti kriminaalsest minevikust USAs sai ta teada selle aasta veebruaris.