Peaminister Andrus Ansipi sõnul pole mingit põhjust arvata, et kopterivrakis on ellujäänuid ning ta avaldas kaastunnet omastele.

Pole ka alust arvata, et kopteris oleks säilunud mingi hermeetilisus, ütles ta ajakirjanikele.

Ansipi sõnul ei saanud katastroofi põhjuseks olla tuul, sest õnnetuse hetkel puhus see vaid 6m/s.

Õnnetuse asjaolude uurimiseks on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis moodustatud komisjon. Komisjoni esimene koosolek toimub kolmapäeva õhtul. Komisjoni aseesimehe Tõnu Aderi sõnul saab komisjon alustada tööd kohe pärast kopteri leidmist.

Copterline’i juhatuse liige Tõnis Lepp ütles, et õnnetuse põhjus pole veel teada. “Võimalikke põhjuseid on kolm — halb ilm, terror ning tehniline rike,” vahendab Nelonen Lepa sõnu.

Päästeameti peadirektori Mati Raidma sõnul oli päästjate kohale jõudes kopteri tagaosa veest väljas, kuid vajus siis vee alla. “Me ei leidnud kedagi, ainult tükke,” ütles ta AP-le. Raidma sõnul otsivad tuukrid inimesi 50-60 meetri sügavuselt. “Ilmselt oli kokkupõrge veega väga tugev,” ütles Raidma.

Naissaare lähedal umbes 1,8 meremiili kaugusel Viimsi poolsaarest alla kukunud kopteris oli kaheksa soomlast, neli eestlast ning kaks USA reisijat. Kopteri piloodid olid soomlased, üks neist 41- ning teine 57-aastane. Soomlastest reisijatest oli viis meest ja üks naine.

Politsei on kõigi kopteri pardal olnud nelja Eesti kodaniku lähedastega ühendust võtnud.

Copterline’i nimekirja kohaselt viibisid kopteri pardal järgmised Eesti kodanikud: Liisa (s 1983), Carolina (s 1983), Ruta (s 1967)ja Kristel (s 1965).

Kanal 2 "Reporteri" andmeil olid kopteris Carolina Kremetski, Liisa Suster, ärimees Oliver Kruuda abikaasa Ruta Kruuda ja õde Kristel Soll.

Helsingisse teel olnud kopter väljus Tallinnast 12.40. Lennujuhtimiskeskusel katkes side helikopteriga kell 12.43, kolm minutit pärast startimist.

Lennuteeninduse ASi juhatuse liikme Tanel Rautitsi sõnul nad mingit hädasignaali alla kukkunud kopterist ei saanud.

Piirivalveameti pressiesindaja ütles, et kopter on ilmselt vee all, vee peal on tiivik ja õlilaik, aga tiivik on ilma kopterita.

ASi Eesti Loots kaks laeva olid esimesed, kes sündmuskohale jõudsid. Lootsilaeva pardal olevad mehed ütlesid, et leiti üks neljameetrine tükk, aga pole täpselt teada, millega on tegemist, vahendab EPL Online.

Tõnis Lepp rääkis Eesti Päevalehele, et tehniliste parameetrite poolest ei oleks pidanud kopter uppuma, sest ta oli varustatud pontoonidega ja kere on veekindel, lisaks on reisijatel päästevestid.

Päästeameti operatiivkorrapidaja Alo Tammsalu ütles Äripäev Online’ile, et õnnetust juhtus binokliga nägema ka üks eraisik, kes samuti teatas õnnetusest. Naissaarel ametis olev mees ütles Äripäev Online’ile, et sealse piirivalve teatel oli kopter kukkunud otse merre, kuid saarelt seda paista pole. Mehe sõnul kukkus kopter merre Tallinn-2 poi juures, teispool Naissaart.

Kopteriõnnetuse asjus algatatakse kriminaalmenetlus, öeldi Delfile riigiprokuratuurist. Menetlus alustati liiklusohutusnõuete ja õhusõiduki käitusnõuete rikkumise paragrahvi alusel.

Tõnis Lepp ütles “Aktuaalsele kaamerale”, et üldiselt on kopteriõnnetuse puhul reisijate päästmiseks suur šanss, kuid kahjuks pole teada, millises lennu staadiumis kopter alla kukkus. Kuigi Copterline’i tehnilise hooldusega tegeldakse Soomes, mitte Eestis, kinnitas Lepp “Aktuaalsele kaamerale”, et võib Soome poole hoolsuse koha pealt käe südamele panna.

Eesti Raadio andmetel ei hakanud kopteri päästesüsteemid mingil põhjusel tööle.

Soome lennuturvalisusameti hinnangul oli Copterline’i pilootide väljaõppes ja oskustes puudusi, mis võisid seada lennuturvalisuse halva ilma korral ohtu. Helikopterid tohtisid lennata vaid hea ilmaga, vahendab YLE 24. Copterline’i kinnitusel olid alla kukkunud kopteri piloodid hea väljaõppega ja kogenud lendajad.

Informatsiooni kopteris viibinud reisijate kohta saab infotelefonilt 1345.

Tallinna pressiteenistuse teatel avati Tallinnas ka psühholoogilise kriisiabi telefon 6314 300.

Soome kapitalile kuuluv Copterline alustas regulaarlende Tallinna-Helsingi liinil 2000. aasta mais.

TV3 Seitsmeste uudiste erisaade: require_once "$admin_dir/projects/video/index.inc"; video(2,'http://www.tv.ee/static/manager/pildid/console/playasx.asp?id=754'); ?>