Eesti Arstide Liit teatas täna, et tunneb muret Eestis leviva tervist ohustava käitumise pärast, kus inimesed kasutavad tõendamata toimega, sageli mürgiseid aineid, mida usutakse parandavat tervist ja ravivat haigusi. „Kahjuks levitavad väärinfot ja annavad teadusliku aluseta ravisoovitusi ka mõned arstid. Arstide liidu eetikakomitee taunib arstide tegevust, kes reklaamivad niinimetatud ravivõtteid ja -vahendeid, ilma et nende toime ja ohutus oleks tõendatud. Sügavalt ebaeetiline on arstide käitumine, kes oma avalikes esinemistes reklaamivad mõne ravimi või ravimeetodi ainulaadsust ja hädavajalikkust igas võimalikus situatsioonis,“ teatas Arstide Liit pressiteates.

Eetikakomitee peab Jüri tervisekeskuse perearsti Riina Raudsiku tegevust arstieetikat rikkuvaks. „Eesti Arstide Liidu volikogu arvas Riina Raudsiku liidu liikmete hulgast välja põhikirjaliste kohustuste mittetäitmise tõttu, kuna ta ei järgi oma tegevuses ja käitumises Eesti arstieetika koodeksit,“ edastas Arstide Liit oma seisukoha.

Lisaks teeb arstide liit ettepaneku seadustada kontrollivõimalus ilma erihariduseta inimeste tegevuste üle, mida väheinformeeritud abivajaja võib tõlgendada kui ravimist, ja kutsub järelevalveorganeid jälgima avalikkusele edastatavat alternatiivsete ravimeetodite reklaami.
Samuti pöördub arstide liit kõikide ajakirjanike ja meediaväljaannete omanike poole ja soovitab valida vastutustundlikult allikaid, mille põhjal avaldatakse inimeste tervist, haiguste ennetamist, diagnoosimist ja ravimist käsitlevat teavet. Kui tegemist ei ole teaduspõhise infoga, siis tuleks sellele selgelt viidata ja võimalusel lisada vastava ala asjatundja kommentaar.

Arstide liitu kuulumine ei ole arstidele kohustuslik, kuid rõhuv enamus töötavatest arstidest kuulub arstide liitu. Liikmeid on üle 2700. Arstide liit on vabaühendus ja ei kanna ei järelvalve- ega ka karistusfunktsiooni. Liidu eetikakomitee on grupp arste, mis annab arstide kutsealasele tegevusele hinnanguid kõlbluse vaatepunktist. Samuti juhendab eetikakomitee arste eetiliste küsimuste lahendamisel.

Eesti Päevaleht avalikustas 21. septembril, et toksilise kloordioksiidi ravimina kasutamist propageerivasse gruppi kuulub ka Jüri tervisekeskuse juhataja ja perearst doktor Riina Raudsik. Dr Raudsik keeldus Eesti Päevalehega sel teemal suhtlemast, aga taustauuring näitas, et ta kirjutas kuus aastat tagasi eessõna kloordioksiidi manustamist propageerivale raamatule ja ka vaktsiinivastasele teosele. Ta propageerib leeliselise vee joomist nii organismi üldtugevdava kui ka haigusi raviva vahendina. Tema patsientide seas on nii neid, kes dr Raudsiku kaheldava väärtusega praktikaid väga kiidavad, kui ka neid, kes peavad teda šarlataniks. Arstide igapäevatöö üle ei tee pidevat järelevalvet ükski asutus. Kui arst on saanud kõik nõutavad pädevused, ei ole mingit ülevaadet ega kontrolli selle üle, milliseid „lisapädevusi” ta omandab ja praktikaid oma patsientide peal kasutab. Samamoodi ei ole reguleeritud, kus lõpeb arsti avatud suhtumine eri praktikatesse ja algab kuritegelik soolapuhumine.