"Juriidiselt on see täiesti ebapädev seisukoht," ütles Rehemaa BNS-ile. Ta märkis, et kollektiivse töötüli lahendamise seaduse kohaselt ei ole asutuses, kus on kehtiv kollektiivleping, töötajatel õigust streikida konkreetse töölepingu muutmise nõudega.

Rehemaa tõdes, et paljudes raviasutustes on kehtivad kollektiivlepingud.

"Me ei soovi muuuta ühtegi nendest kollektiivlepingutest," ütles ta. "Me tahame uut kollektiivlepingut, mis kehtiks kogu tervishoiusüsteemis." Ta märkis, et kutseliitude seiskoht põhineb juristide hinnangul, kes "on õiguslikult pädevamad kui härra [keskliidu juhataja Tarmo] Kriis".

Rehemaa sõnul ei katkesta kehtiva kollektiivlepinguga raviasutustes töötavad meditsiinitöötajad streiki.

Tööandjate keskliidu avaldust nimetas Rehemaa "väga räigeks sekkumiseks ametiühingute tegevusse ja inimeste vabadusse."

"XXI sajandil ei ole kohane selliste avaldustega esinemine," ütles Rehemaa.

Tööandjate keskliit teatas teisipäeval, et kehtiva kollektiivlepinguga haiglates töötavad tervishoiutöötajad ei saa streigist osa võtta ning peavad seaduserikkumise ärahoidmiseks tööle naasma.

"Kutsun arste ja õdesid üles lõpetama streiki haiglates, kus on kokku lepitud töörahus," ütles keskliidu juhataja Tarmo Kriis. "Haiglates, näiteks Lääne-Tallinna keskhaiglas, kus töövõtjad kollektiivlepinguga on kohustunud selle kehtimise ajal streigist hoiduma, on streigid ebaseaduslikud. Lisaks rikuvad streigis osalejad oma töölepinguid," teatas liidu esindaja BNS-ile.

Kollektiivlepingu seaduse kohaselt on pooled lepingu kehtivuse ajal kohustatud täitma seal ette nähtud tingimusi ja mitte kuulutama välja streiki kollektiivlepingus sätestatud tingimuste muutmiseks. Tööandjate liidu teatel on lisaks üleriigilisele tervishoiuvaldkonna kollektiivlepingule osadel haiglatel sõlmitud ka eraldi kollektiivlepingud, kus tervishoiutöötajatele nähakse ette konkreetsed töötamise tingimused, samuti kohustus tagada lepingu kehtivuse ajal töörahu.

"Juhul, kui kollektiivlepingu ülesütlemise soovist teatatud ei ole, on pooled kohustatud lepingut täitma ja töörahu pidama," teatas keskliit.