Nimelt kehtib praegu süsteem, kus isegi kui sotsiaalministeeriumi juures tegutsev tervishoiuteenuse kvaliteedi eksperdikomisjon tuvastab, et arst on eksinud ja teinud ravivigu, või ka muid vigu, siis ei ole teha muud, kui vaid näppu viibutada. Tervishoiutöötajate registrist saab arsti nime kustutada ainult pärast kohtuotsust, kui arst on kriminaalkorras süüdi mõistetud, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Arstide liit on seisukohal, et kui arst on oma tegevuses patsienti kahjustanud, peab olema võimalik arsti tegevus ajutiselt peatada,” selgitas arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa, kelle sõnul arutas nende liidu volikogu küsimust sel kevadel ning nüüd otsustati teha ministeeriumile konkreetne ettepanek. „Samuti peab saama arsti ka kohtuväliselt karistada, kui ta on eksinud seaduste või eetika põhimõtete vastu või kui on tõendatud, et tema erialaoskused on ebapiisavad,” seisab arstide pöördumises.

„Hiljuti on olnud juhtumeid, kus pärast eksimuste tuvastamist taheti arstid registrist kustutada, aga kuna need arstid vaidlustasid selle, siis tuli välja, et juriidiliselt pole see ikkagi võimalik,” rääkis Rehemaa.

Arstide ettepaneku järgi peaks terviseametil olema õigus arsti registreering peatada kuni üheks aastaks, kui tegemist on muude rikkumistega, mitte erialase pädevuse probleemidega.