Eesti Arstide Liidu president Andres Kork ütles BNS-ile, et ei ole põhjust takistada arstide äraminekut, kui Eestis ei saa neile paremat palka lubada.

Soomlastega sõlmitav leping võimaldab Soome minevatele Eesti arstidele juriidilise konsultatsiooni ning kindlustuse.

Korgi sõnul tekib Eestis arstide defitsiit igal juhul ning see annab tunda aastatel 2006-2007.

Meditsiiniõdesid esindava Eesti Keskastme Tervishoiutöötajate Kutseliidu president Inna Rahendi ütles BNS-ile, et ka õed lähevad välismaale tööle või omandavad lihtsalt muu eriala.

Korgi ja Rahendi sõnul ei panda välismaale minna tahtvatele töötajatele kätt ette seepärast, et oleks lihtsalt kurb, kui aastaid arstiks õppinud inimene peaks raha pärast tegema mingit muud tööd.

Arstide defitsiidi lahenduseks oleks palgalepe, kuid arstide-õdede ja tööandjate vahelised palgaläbirääkimised jooksid kolmapäeval taas ummikusse.

Nii Rahendi kui ka Kork kinnitasid, et pöörduvad järgmisel nädalal riikliku lepitaja poole püüdmaks jätkata palgaläbirääkimisi.

Mai lõpus tuleb kokku mõlema liidu volikogu, kus tehakse otsus, kas toetada streiki või lihtsustada veelgi meditsiinitöötajate välismaale minekut.

Praegu 25-kroonist miinimumtunnipalka saavad õed taotlevad palgaks 60 protsenti arstide palgast. Arstid saavad praegu tunnis minimaalselt 50 krooni ning taotlevad selle tõstmist 70 kroonini.

Korgi sõnul pakuti tööandjatele ka võimalust tõsta palka 50 kroonilt 70 kroonini kolme aasta jooksul, igal aastal keskmiselt 25 protsenti.

Rahendi sõnul vastasid tööandjad, et praeguse eelarve puhul pole võimalik palgalepet allkirjastada.