“Ma ei sooviks detailidesse laskuda, kuid selline kahetsusväärne asi tõesti juhtus,” ütles Mustamäe haigla peaarst Ralf Allikvee Eesti Päevalehele.

Tema sõnul pole operatsioonil osalenud haigla residendi ja interni nakatumise tõenäosus suur, kuid siiski määras haigla neile kolme nädala pikkuse ravikuuri ja ka hiljem peavad nad võtma ravimeid. Nakatumine selgub paari kuu möödudes.

“Nakatumise tõenäosus on väga väike, alla ühe protsendi,” märkis Allikvee.

Eesti Päevalehe andmeil tegid Mustamäe haigla arstid 5. aprillil operatsiooni Koplis pussitada saanud narkootikumide vahendajale Arkadile. Operatsiooni käigus vigastas haigla resident operatsiooninõelaga kätt ning internil purunes kaitsekinnas.

Hilisem veretest selgitas, et haiglas surnud Arkadi oli aidsi põhjustava HI-viiruse kandja, põdes B-hepatiiti ehk maksapõletikku ja süüfilist.

“Tegu on väga lootustandvate töötajatega ja nad elavad juhtunut raskelt üle, sest kuigi oht ei ole suur, loob see ikkagi suuri psüühilisi pingeid,” lausus Ralf Allikvee. Tema sõnul ei tekitanud juhtum haigla arstide seas suurt kõlapinda ja hirmutunnet.

“Arstide psüühika on küllaltki karastunud ja kõik on teadlikud, et sellise töö puhul on taoline oht alati olemas,” lisas Allikvee.

Mustamäe haigla arstid on seni erakorraliste lõikuste puhul kasutanud rangeid turvameetmeid, kandes topeltkaitsekindaid, kaitseprille ja vedelikke mitteläbilaskvat eririietust.

Tallinna keskhaigla peaarst Andrus Mäesalu lausus, et rahapuuduse tõttu on Eesti arstid taoliste juhtumite suhtes kindlustamata.

Kinnitamata andmetel on see juba teine niisugune juhtum, kirjutab SL Õhtuleht.

“Selles ei ole midagi ebaharilikku — õnnetusi on juhtunud operatsioonide ajal ka teistes riikides,” ütles aidsi ennetuskeskuse juhataja Nelli Kalikova. ” Merimetsa haiglas on selleks profülaktikaprogramm — kaks kuud tuleb seal käia ja tarvitada kahte preparaati. Need on muidugi päris kallid. Kokku maksab see 10 000 - 15 000 krooni, kuid on selge, et arsti eest tasub profülaktilise ravi riik.”