"Ootame sotsiaalministrilt ja haigekassa nõukogu esimehelt avalikku vastust, missugusteks riigieelarve kuludeks on 2013. aastal planeeritud kasutada 25 miljonit eurot haigekassa jaotamata kasumist ja kes tegi vastava otsuse," seisab ministrile saadetud kirjas.

Samas ootavad mõlemad liidud homme haigekassa nõukogult otsust, mis annaks võimaluse streik lõpetada.

Arstide liidu poolt kirja saatnud Katrin Rehemaa märkis, et esmaspäeval osales sotsiaalminister arstide liidu, tervishoiutöötajate kutseliidu ja haiglate liidu läbirääkimiste koosolekul, kus tervishoiutöötajad tegid ettepaneku kasutada haigekassa jaotamata kasumit maksimaalses seadusega lubatud mahus.

"Töötajate liitudele anti ülesanne etteantud summa piires teha oma pakkumine miinimumtunnitasude tõusuks," meenutas Rehemaa kohtumist. "Kordagi ei maininud minister Pevkur, et jaotamata kasumit kasutusele võttes peaks riigieelarves kelleltki raha ära võtma."

Täna väitis Hanno Pevkur riigikogus, et arstide liidu ja kutseliidu poolt väljakäidud nõudmine, et jaotamata kasum tuleks võtta kasutusele maksimaalses ulatuses, tähendaks kogu riigieelarvele umbes 25 miljoni euro suurust puudujääki.

"Kui te näitate näpuga, et kelle pealt see 25 miljonit sellest ühisest riigitulust ära võtta, siis on võimalik selline otsus teha," kõneles Pevkur riigikogus. "Mina selliseid kohti ei näe, et me saaksime 25 miljonit eurot praegu kuskilt riigieelarve teistest ridadest, kas kolleeg Langilt või kolleeg Aaviksoolt ära võtta."

Arstide liit ja kutseliit viitavad oma avalikus kirjas haigekassa seadusele, mis ütleb, et eelmiste perioodide jaotamata kasumit kasutatakse haigekassa eelarves ettenähtud ulatuses ja otsuse selleks teeb haigekassa nõukogu.