“Arstide eesmärk on naise raskelt vigastatud parem käsi liikuma saada,” ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg Pärnu Postimehele. Ritat opereerinud kirurg Olavi Vasar pani asenduskoe parema käe labale, kust oli väljas suur tükk.

Haige üldseisund on arsti sõnul stabiilne, kuid haavad kehal on sügavad ja vajavad patsiendilt vastupidavust ja edasist nahaplastikat. Praegu on Rita narkoosi all.

Pärnu haigla kirurgiakliiniku juhataja Rein Lumiste ütles, et naine saadeti Pärnust pärast operatsiooni Mustamäe haiglasse eesmärgiga anda ta üle erialaste teadmiste ja vastava tehnikaga varustatud kirurgidele.

“Eestis on kaks plastilise kirurgiaga tegelevat keskust: Tallinnas ja Tartus,” selgitas Lumiste.

Pärnu haiglas Ritat opereerinud kirurg Aldin Talving märkis, et naise vigastused vajasid veresoontega lihaste ja kudede siirdamist.

“Muret tegi parem käsi, kus nahk ja kõõlused olid purustatud, ka luu freesitud,” lisas ta. “Noorel inimesel ei taha ju kätt amputeerida.”

Talvingu jaoks oli juhtum tavatu. Rita toodi üle keha vigastatuna ja sõna otsese mõttes freesituna operatsioonilauale. “Pärnu lõikustoas korrastasime pea ja keha suuremad haavad, misjärel saatsime patsiendi plastilise kirurgia spetsialistide käe alla,” märkis ta.

Ööl vastu pühapäeva sõitis Pärnus Tallinna maantee ja Jannseni tänava ristmiku vöötrajal Ritale otsa 1,7-promillise joobeastmega tallinlane Karin (37). Juht ei peatunud, andis hoopis gaasi ja lohistas naist auto all edasi 488,5 meetrit. Seda nägi pealt Rita teismeline tütar.

Karinit võib selle teo eest karistada kuni viieaastase vabadusekaotusega.