Vaimulikul talitusel Martna kirikus teenisid kaitseväe peakaplan kolonel Tõnis Nõmmik ja Kullamaa koguduse õpetaja Ants Leedjärv, teatas Delfile kaitsejõudude peastaabi teavitusteenistus.

Sarga juures seisid valves vanemveebel Illenzeeri teenistuskaaslased Scoutspataljonist, auvahtkonnas seisis rühm jalaväe väljaõppekeskusest Üksik-vahipataljon.

Auvahtkond tulistas hukkunu mälestuseks kolm kogupauku.

“Vanemveebel Arre Illenzeer oli sõdur, kes oma tegudes ja teenistuses juhindus kindlatest väärtustest ja põhimõtetest. Ta oli enda jaoks selgeks mõelnud, mida tähendavad ustavus, ausus, õiglus, vastutustunne, distsipliin ja kaalutletus,” ütles kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõuts oma mälestuskõnes. “Neist eetilistest kategooriatest juhindus ta oma tegudes, need mõisted on olulised igale sõdurile. See on ideoloogiline alus, millele meie teenistus Eesti heaks tugineb.”

Kaitseväe juhataja sõnul jäävad kaitseväelased Iraagis langenud vanemveebel Illenzeeri mäletama 28-aastase allohvitserina, kes jääb vabale Eestile igavesti truuks.

Kaitseväelisest tseremooniast võtsid teiste hulgas osa peaminister, kaitseminister, Kaitseliidu ülem, väeliikide ülemad ja kaitseväelased. Viimast austust olid tulnud avaldama ka Ameerika Ühendriikide ja Suurbritannia kaitseatašeed.

Vanemveebel Illenzeer hukkus teenistusülesannete täitmisel 25. oktoobril Bagdadi eeslinnas, kui patrullimise käigus plahvatas ebastandardne lõhkekeha.

Illenzeerist jäi maha kolmekuune tütar, kes nägi isa esimest ja viimast korda siis, kui too oktoobri alguses puhkusel käis.

Arre ise oli neljas Aime Kasepalu ja Vladimir Illenzeeri pere üheksast lapsest, avaldab SL Õhtuleht. “Ma ei soovita ühelegi emale sellist valu,” ütles hukkunud sõduri ema nuttes Lääne Elule. “Miks tema? Miks saadetakse neid võõrsile?”

Pojaga hüvasti jättes ütles Aime Kasepalu: “Hoia ennast!” Arre vastas: “Ema, hoopis sina pead ennast hoidma.”

Kui ema pojalt küsis, miks ta ometi oma eluga riskib, vastanud poeg: “On vaja kodumaad kaitsta.”